Rusia și Statele Unite au ajuns în această săptămână, pe ultima sută de metri, la un acord pentru prelungirea Tratatului New START, unul dintre puținele rămase în vigoare în domeniul armamentului nuclear între cei doi foști inamici ai Războiului Rece, scrie digi24.ro.  

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri prelungirea cu cinci ani a importantului tratat ruso-american New START privind limitarea arsenalelor nucleare, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Prelungirea tratatului intră în vigoare după ce ambele părţi vor face schimb de note diplomatice privind încheierea procedurilor lor interne. Cele două camere ale parlamentului rus au votat deja de miercuri pentru ratificarea prelungirii New START.

Semnat în 2010 şi având termenul de expirare săptămâna viitoare, New START reglementează controlul armelor la nivel global şi limitează numărul focoaselor nucleare strategice, al rachetelor şi bombardierelor pe care SUA şi Rusia le pot desfăşura.

De altfel, prima convorbire telefonică între Vladimir Putin şi noul preşedinte al SUA, Joe Biden, s-a axat, marţi seara, pe prelungirea New START.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!