/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cazul Navalnîi: Germania denunţă expulzarea unor diplomaţi. Ambasadorul rus, convocat

05 februarie 2021, ora 22:34

Expulzarea de către Moscova a unor diplomaţi europeni, în cazul opozantului rus Navalnîi, este „nejustificată”, a indicat vineri guvernul german care l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru explicaţii în acest caz, relatează AFP.

Cancelarul german Angela Merkel a criticat „o expulzare nejustificată” care arată, potrivit ei, „o faţetă suplimentară a ceea ce se întâmplă în prezent în Rusia şi care are puţin de-a face cu statul de drept”, declaraţie făcută în cursul unei conferinţe de presă comune cu Emmanuel Macron, scrie Agerpres.

Însuşi preşedintele francez s-a declarat „total în linie şi solidar (cu Germania) cu privire la ceea ce se întâmplă în Rusia” şi a condamnat „cu cea mai mare fermitate” expulzarea diplomaţilor în cauză.

Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la manifestaţii în favoarea opozantului închis Aleksei Navalnîi, anunţ făcut în contextul vizitei şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, care a cerut ca această decizie să fie “reevaluată”.

Berlinul a răspuns cerând ambasadorului rus să se prezinte vineri la Ministerului de Externe pentru o ”convorbire urgentă”. Diplomatului de rang înalt i s-a adus la cunoştinţă ”foarte clar” poziţia germană cu privire la aceste expulzări, a declarat pentru AFP o sursă din minister.

Ministrul de externe german Heiko Maas a condamnat, de asemenea, în termeni foarte fermi expulzarea unor diplomaţi europeni, ameninţând cu posibile represalii.

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, informează Reuters. Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram