/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Reformă majoră în Cuba: Guvernul va permite înfiinţarea de mici afaceri private în toate sectoarele economice

07 februarie 2021, ora 12:27

Cuba a anunțat sâmbătă o reformă majoră a economiei controlate de statul comunist: activitatea privată va fi permisă în majoritatea sectoarelor. Este o măsură ce vine după mai bine de jumătate de secol în care statul şi întreprinderile sale au dominat economia, o economie ce în prezent este puternic afectată de pandemie, scrie digi.

Măsura, anunțată în august de ministrul muncii, Marta Elena Feito, a fost aprobată vineri în şedinţă de guvern, potrivit cotidianului Granma, organul de presă al Partidului Comunist aflat la putere.

Revoluţia socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naţionalizări şi la controlul statului asupra întregii economii cubaneze.

Deschiderea către sectorul privat a început timid în anii 1990, înainte de a fi autorizată pe deplin în 2010, dar elanul său real datează de la reluarea istorică a relațiilor dintre Cuba şi Statele Unite, iniţiată la sfârşitul anului 2014 în timpul mandatului președintelui Barack Obama. Totuși, privatizarea rămăsese limitată la o listă de activităţi stabilite de stat, relatează Agerpres.

„Lista anterioară cu 127 de activităţi autorizate este eliminată”, a anunțat ministrul muncii, citată de AFP.

Ce sectoare rămân închise privatizării

Mai mult, de acum înainte o listă va stabili sectoarele rezervate statului, dar acestea vor fi minoritare: „Din cele peste 2.000 de activităţi în care este permisă exercitarea muncii private, vor fi limitate, parţial sau total, numai 124”, a declarat ministrul, fără a da alte detalii.

Sectoarele strategice precum presa, sănătatea şi apărarea ar urma să rămână interzise activităţii private.

Reforma este „o etapă importantă pentru creşterea ocupării forţei de muncă”, a subliniat pe Twitter și ministrul economiei, Alejandro Gil. Demersul merge „în aceeaşi direcţie” cu unificarea monetară, care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Cele două reforme îşi propun să relanseze economia: a scăzut cu 11% în 2020 sub efectul pandemiei de coronavirus, care a privat Cuba de valuta preţioasă a turiştilor, dar și sub efectul sancțiunilor reintroduse de fosta administrație Trump.

Liberalizarea economiei este o etapă pozitivă, chiar dacă vine târziu, deoarece până acum forţa de muncă privată a funcţionat în mod foarte limitat, a comentat economistul Ricardo Torres de la Universitatea din Havana. Era necesar să se însoţească unificarea monetară cu măsuri pentru a facilita crearea de locuri de muncă, iar în sectorul privat poate exista o sursă importantă de locuri de muncă, a adăugat el.

În prezent, peste 600.000 de cubanezi lucrează în sectorul privat, adică 14,5% din populaţia activă într-o țară cu 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajaţi în principal în gastronomie, transport (taxiuri) şi închirierea de camere pentru turişti.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram