/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ FMF, contra pariurilor în fotbal. În cooperare cu FIFA și UEFA, FMF lansează o campanie de prevenire a meciurilor trucate

missing
08 februarie 2021, ora 20:44

La două luni de la izbucnirea unui scandal de proporții în legătură cu meciurile trucate, Federația Moldovenească de Fotbal dă start unei campanii contra corupției în fotbal. Noua politică a celor de la federație, față de manipularea meciurilor, va fi supravegheată chiar de către FIFA – organul suprem al fotbalului mondial. Campania presupune acțiuni de informare, iar mai apoi de instruire atât a opiniei publice, cât și a celor care fac parte din lumea fotbalului.

Federația Moldovenească de Fotbal, în cooperare cu FIFA, dar și UEFA, a adoptat o nouă abordare în vederea meciurilor aranjate. „Zero toleranță” față de manipularea evenimentelor sportive. Așa au numit cei de la FMF noua lor campanie. Astfel, începând cu 2021, în fotbalul nostru vor fi implementate practicile antimatch-fixing, stabilite de către FIFA și UEFA, și aplicate în mai multe țări afiliate celor două foruri internaționale. Campania va fi gestionată de departamentului de integritate, creat în cadrul federației în luna martie 2020.

EUGEN ZUBIC, OFIȚER DE INTEGRITATE, FMF: „Noi avem competența să investigăm orice meci care pare a fi suspect de trucaj. Facem o investigație. Chemăm la interviuri persoanele care sunt suspecte, putem obține inclusiv pozițiile clubului. După care remitem, după competență, organului judiciar. Noi suntem doar un organ de investigație. Iar organul judiciar este Comitetul de etică a Federației de Fotbal.”

Din spusele ofițerului de integritate, în prezent, în atenția departamentului se află câteva meciuri ce sunt investigate. Acestea reies din scandalul de proporții, devenit public în luna decembrie, când CNA și Europol au identificat 11 persoane, bănuite de trucarea meciurilor. Chiar dacă la prima etapă se spunea că în schemă ar fi implicate și persoane din conducerea federației, Zubic a negat acest lucru. Mai mult, acesta ne-a declarat că anume departamentul din care face parte a contribuit la anchetarea cazului.

SINCRON TEL: EUGEN ZUBIC, OFIȚER DE INTEGRITATE, FMF: „Posibil că presa a interpretat greșit sau poate pe site-ul CNA a fost plasată greșit informația. În primul rând, noi am sesizat. Departamentul de Integritate a sesizat organele competente, privitor la inițierea dosarelor penale.”

La prima etapă, campania celor de la FMF va fi compusă din două faze: informarea și instruirea comunității fotbalistice, dar și a opiniei publice. Reprezentanții de la FIFA au personalizat deja pentru FMF un set de materiale promoționale, care vor fi transmise cluburilor și care ar urma să fie plasate în interiorul stadioanelor, pentru a fi vizualizate de către jucători și oficiali. De asemenea, departamentul de Integritate a FMF susține că vor fi organizate cursuri de instruire contra corupției în fotbal cu jucătorii, dar și cu oficialii cluburilor din Divizia Națională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram