/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Despre confortul și frumusețea încălțămintei. Maestra Svetlana Boguș vorbește despre secretele unei afaceri care a durat în timp

09 februarie 2021, ora 17:13

Design elegant și elemente decorative originale, doar piele autentică italiană, care asigură un microclimat intern sănătos, pantofi confortabili de înaltă calitate, care vor rezista mulți ani. Asta prinde viață în atelierul Bogush, care se afla Chișinău. Mai mult, acolo fiecare client, chiar și cel mai pretențios, își poate găsi perechea perfectă de încălțăminte. Cum sunt confecționați pantofii ideali ne spune maestra Svetlana Boguș, care este și proprietara atelierului.

Prima pereche de pantofi, Svetlana a creat-o acum 30 de ani. „Eu sunt dintr-o familie foarte creativă. Mama este croitoreasă, iar când a venit timpul să-mi aleg viitoarea meserie era totul hotărât, însă la Colegiul tehnologic am decis specialitatea, fiind influențată de un profesor în știința materialelor. A vorbit atât de interesant despre departamentul de modelare a articolelor din piele, încât m-am gândit: „Pot coase, știu să tricotez,  trebuie doar să-mi fac o pereche de pantofi și o centură din piele. Deci am decis să merg la specialitatea de tehnologie a articolelor din piele ”, își amintește Svetlana.

După absolvirea colegiului, Svetlana Boguș a lucrat la Institutul de Proiectare, unde, în baza a trei departamente – cusătorie, tricotaje și încălțăminte, a fost deschisă o Casă a Modei la Chișinău, acolo maestra a lucrat până în anul 1993. Zece ani mai târziu, în 2003, și-a înregistrat primul brevet de producție și și-a pus bazele propriei afaceri, care are succes în timp. Printre clienții săi au fost și vedete autohtone, cât și persoane cu necesități speciale. Maestra a reușit să creeze pantofii perfecți și pentru cei mai pretențioși clienți pe care i-a avut. Căci, după cum se știe, orice lacăt poate fi deschis, doar dacă alegem cheia potrivită.

Cum se creează perechea perfectă de pantofi?

Atelierul Bogush din Chișinău se află în incinta fostei Case de deservire socială din sectorul Ciocana. Când ajungi la atelier poți auzi loviturile ritmice ale unui ciocan, semn că o nouă pereche de pantofi este în proces de creare. La intrare, sunt prezentate mai multe modele de încălțăminte, astfel clientul poate evalua calitatea lucrării și tipurile de materiale utilizate.

În atelier, Svetlana Boguș este ajutată de alți doi meșteri, un cizmar și un creator. Când un client nou vine la atelier pentru a-și găsi ceva pe plac, acestuia inițial i se fac măsurări, apoi este desenată o schiță cu ideile și dorințele acestuia. Totodată, clientul poate pur și simplu să trimită o fotografie a modelului dorit și să se consulte cu modelierul. După ce a fost ales modelul potrivit, culoarea, textura, maestrul își începe munca. Confecționarea la comandă a pantofilor permite realizarea acestora ținând cont de toate caracteristicile picioarelor pentru a obține un confort maxim.

Pentru a fi obținut un confort maxim pentru cumpărători, meșterul are o abordare individuală. În plus, aici sunt două caracteristici care trebuie de remarcat:

În primul rând – lucrul se face exclusiv manual, iar în al doilea rând, pantofii sunt fabricați numai din materiale naturale care sunt aduse din Italia. „Lucrăm cu materiale italiene, pentru că Italia este recunoscută ca lider mondial în producția de piele și țesături.  Iar, experiența și tradițiile lor vechi de secole garantează o calitate excelentă”, spune Svetlana.

După ce se i-au mărimile, meșterul creează calapodul – o formă din lemn care urmează forma exactă a piciorului nostru. În baza acestuia este creat modelul viitorului pantof. Inițial maestrul realizează o copie a modelului din materiale artificiale, iar clientul este invitat la prima măsurare.

Dacă papucii sunt perfecți, atunci maestrul face tăieturile, iar designerul trasează liniile și cusăturile, care sunt transferate pe hârtie sub formă de tipar pentru croit. Mai târziu, aceste detalii vor fi decupate din piele.

Meșterul prelucrează toate piesele din piele tăiată și le asamblează împreună conform modelului. Le coase, iar piesa prelucrată merge spre următorul pas. „Pentru a subția pielea, feliem țesătura și netezim cizma pentru a o face netedă și moale”, povestește maestra Boguș.

Cizmarul trage piesa prelucrată finită pe calapod care a fost proiectată pentru client. Etapa durează câteva zile, deoarece pantofii asamblați trebuie să ia forma calapodului și să se usuce. Apoi, meșterul prelucrează manual materialul pentru talpă și asamblează marginile inferioare ale pantofului, după care le coase împreună.

În ultima etapă, meșterul aplică vopseaua și crema pentru a asigura durabilitatea pantofilor. Strălucirea și patina încălțămintei conferă unicitatea fiecărei noi perechi, realizate manual. Două săptămâni mai târziu, vine momentul crucial. Pantofii sunt gata. Iar clientul poate aprecia munca maestrului și sentimentul de confort.

„Scopul nostru este ca oamenii să fie mulțumiți!”

De-a lungul activității sale, atelierul Bogush a ajutat mulți oameni să găsească soluții la necesitățile lor: de la ortopedie la papuci de dimensiuni mari.

Printre astfel de clienții atelierului se numără un bărbat cu mărimea piciorului 52 și oameni cu probleme după diverse traume, fete jucătoare de baschet cu dimensiunea piciorului 46, fanii artelor marțiale, cu caracteristici sportive ale tălpilor, artiști celebri precum Millenium Band și alții. Și aceasta este doar o mică listă a clienților Atelierului Bogush din Chișinău.

Fiecare are propria nuanță, explică Svetlana. Clienții atelierului pot obține pantofi personalizați pentru orice mărime: femei de la 31 la 46. Bărbați – de la 38 la 49. Comoditate, confort – la aceste calități trebuie să fii atent când alegi pantofi.

„Materialele naturale sunt practice și durabile. În ele este confortabil, iar piciorul respiră. Cum spun chinezii, totul începe de la picioare. Avem geografia completă a corpului pe talpa piciorului”, mai spune Svetlana.

Pentru clienții fideli, există posibilitatea de a face reparații la încălțăminte făcute în atelier. Cu toate acestea, probabil că nu vor avea nevoie mult timp de astfel de lucrări. Pantofii fabricați în atelierul Bogush au o durată de viață de câțiva ani.

„Cea mai mare realizare și principală inspirație pentru mine este atunci când oamenii, indiferent de meseria lor, spun că papucii sunt confortabili și buni. Este cea mai mare bucurie atunci când o persoană este mulțumită de munca noastră. Cred că încălțămintea confortabilă, de înaltă calitate și frumoasă reprezintă cheia unei bune dispoziții ”, spune Svetlana Boguș, maestră, proprietara Atelierului Bogush din Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram