Deputatele Platformei DA, Maria Ciobanu și Stela Macari, au adresat un demers către Ministrul Educației, Sănătății și Interne prin care solicită să fie analizată posibilitatea desfășurării unei campanii de informare la nivel național orientat spre combaterea și prevenirea violenței între copii.

Demersul a fost înaintat în contextul acuității problemei scoase la lumină de cazul adolescentelor care au bătut și umilit o colegă, aceasta aflându-se acum la spital cu comoție cerebrală.

Parlamentara Stela Macari menționează că „zilele trecute, cu toții am fost terifiați de incidentul violent produs în raport cu adolescenta agresată fizic și moral de către alte minore. Din nefericire acest fenomen capătă amploare, iar noi nu suntem martori al primului incident de acest fel în rândul adolescenților, care își expun isprăvile pe rețelele de socializare, indicând faptul că nu au remușcări asupra faptelor comise, sfidând astfel practic demonstrativ, normele morale și sociale de bun-simț din societate. Am decis să acționăm pentru a stopa acest fenomen periculos, prin sesizarea și implicarea instituțiilor responsabile”.

„Conducerea liceelor nu trebuie să închidă ușa în fața jurnaliștilor, ci să deschidă larg ușile pentru angajați ai MAI, ai MECC, MSMPS și ai altor entități, care să le vorbească liceenilor despre drepturile și obligațiile lor, despre legile scrise și nescrise, despre morală, bun-simț, cumsecădenie și, principalul, despre faptul că bogăția și luxul nu îți permit să te crezi superior, deasupra legii”, a menționat deputata Maria Ciobanu.

Amintim că imaginile cu o adolescentă de 15 ani, care a fost bătută cu bestialitate, cu pumnii și cu picioarele, a fost trasă de păr și trântită la pământ de alte patru adolescente, cu vârstele cuprinse între 13 și 16 ani, au apărut, ieri, pe o rețea de socializare, iar la scurt timp, au ajuns și în vizorul Poliției.

Adolescenta de 15 ani, care a fost luată la bătaie cu pumnii și picioarele, zilele trecute de către alte patru fete, rămâne internată în spital. Medicii susțin că starea ei este de gravitate medie, dar stabilă, ea având comoție cerebrală și nasul fracturat. Cu toate acestea, pe rețelele sociale a fost postat un nou video, în care tinerele agresoare dansează, fac glume, iar una dintre ele spune că nu regretă deloc ceea ce a făcut și că, dacă ar fi cazul, și-ar repeta fapta. Direcția Educație a pornit o anchetă internă, pentru a investiga incidentul, iar astăzi, cazul a ajuns și în atenția deputaților.

Potrivit oamenilor legii, mama, împreună cu fiica sa, care a fost victima acestor acțiuni de violență, au depus, astăzi, o plângere la Poliție, iar pe cazul dat a fost inițiat un proces penal.

Cauza conflictului nu este cunoscută, deocamdată. Potrivit datelor statistice, în Moldova, 87 la sută din copii sunt supuși bullyingului, iar 3 din 10 cel puțin odată în viață au avut gânduri suicidale din această cauză.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!