Guvernul Gavrilița nu trecut de testul Legislativului. După aproape cinci ore de discuții și dezbateri, niciun deputat nu și-a dat votul pentru învestirea Executivului. Astfel, prima tentativă de votare a Guvernului a eșuat. În discursul său, în fața aleșilor poporului, prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, a anunțat că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat că niciun deputat nu a votat pentru.

„Ceea ce ați solicitat, ați primit.”, a menționat Greceanîi.

Candidata la funcția de prim-ministră, Natalia Gavrilița, a mers joi în Parlament și a prezentat programul guvernamental și echipa, însă, deputații nu i-au acordat votul de încredere.

După prezentare, au urmat mai multe ore de dezbateri care s-au încheiat cu aplicarea articolului 108 din Regulamentul Parlamentului, susținută de majoritatea deputaților prezenți în sală. Acesta prevede că la cererea preşedintelui şedinţei sau a unei fracţiuni parlamentare, dezbaterile asupra problemei luate de Parlament în discuţie pot fi încheiate.

Natalia Gavrilița, prim-ministra desemnată: „Am venit aici pentru a face un pas necesar pentru alegerile anticipate. Cel mai des, trădarea s-a consumat aici în Parlament. Cetățenii au văzut cum Moldova a fost trădată. Avem un Parlament de deputați răpiți și purtați în portbagaj. Majoritatea deputaților votează legi care sărăcesc oamenii. PAS ca și majoritatea cetățenilor solicită declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Dragi cetățeni, am venit în fața dumnevoastră cu o echipă de guvernare, oameni profesioniști și care au demonstrat că pot construi afaceri de la zero. Noi nu ne-am născut în funcții publice. Ne asumăm gestionarea crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate”.

La începutul ședinței Parlamentului, fracțiunea Partidului Democrat (PD), a propus ca deputații să parcurgă, timp de cinci minute, procedura acordării votului de încredere Cabinetului de miniștri propus de către Natalia Gavrilița. Înainte ca Natalia Gavrilița să țină un discurs de la tribuna centrală a Parlamentului, deputații din platforma „Pentru Moldova” au părăsit sala plenului.

Haideți să nu facem show, dar să parcurgem această procedură timp de cinci minute.”, a menționat Pavel Filip.

„Nu vom asista la acest circ, deoarece mereu am dat dovadă de responsabilitate”, a spus deputata platformei Pentru Moldova, Violeta Ivanov.

Toți vrem anticipate, dar noaptea alții fac negocieri, fură miliarde. Corect a spus președintele, dacă suntem maturi și consecvenți, epuizăm două tentative, apoi mergem la măria sa, alegătorul”, a declarat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

PD și cei de la Platforma DA au declarat că nu vor adresa întrebări prim-ministrei desemnate sau candidaților pentru fotoliile de miniștri.

După prezentarea raportului Comisiei juridice, pentru numiri şi imunități asupra proiectului de hotărâre a Parlamentului pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului, au luat cuvântul deputați din toate fracțiunile.

A urmat o pauză, după care a avut loc procedura de votare. Pentru susținerea Programului și acordarea votului de încredere Guvernului Gavrilița nu a votat niciun deputat. Conform Regulamentului Parlamentului, Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților aleși.

Potrivit Constituției, dacă Guvernul nu este învestit după cel puțin două încercări, Parlamentul urmează să fie dizolvat şi să fie organizate alegeri anticipate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!