/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Când ajunge în Republica Moldova vaccinul împotriva COVID-19? Ministerul Sănătății a simulat livrarea preparatului

missing
13 februarie 2021, ora 08:00

Vaccinul anti-covid a ajuns în Moldova și a fost distribuit cu succes tuturor centrelor de sănătate și spitalelor din țară. În realitate, nu este vorba despre un fapt real, ci doar despre o simulare a livrării vaccinului, care a fost organizată, zilele trecute, de către Ministerul Sănătății. Exercițiul i-ar fi ajutat pe responsabili să înțeleagă mai ușor ce carențe sunt în sistem și cum să le depisteze, pentru a ajusta procesul la standardele internaționale. Totuși, deocamdată nu se cunoaște, când vaccinul anti-covid va fi livrat și în țara noastră.

VEACESLAV GUȚU, MEDIC EPIDEMIOLOG, ANSP: „În RM au sosit vaccinurile anti-covid-19. Vaccinul a fost recepționat cu succes. Au fost respectate procedurile de vămuire, vaccinul a fost încărcat în refrigerator și transportat la depozitul național de vaccinuri”.

În timpul exercițiului de simulare, vaccinul a fost întâlnit la Aeroportul din Chișinău de către o echipă formată din specialiști și medici epidemiologi. Aceștia au presupus că în țară ar fi ajuns vaccinul Pfizer, care trebuie păstrat la temperaturi de peste -60 de grade Celsius, așa că vaccinul a fost transportat cu respectarea lanțului frig.

De la sediul ANSP, acesta a fost distribuit la centrele de sănătate publică regionale, iar pentru a păstra temperatura constantă, a fost utilizată gheața uscată.

În același timp, echipa a simulat și vaccinarea medicilor din prima linie de la Spitalul Republican din Capitală.

Într-un final, specialiștii au decis că simularea s-a desfășurat cu succes. Anterior, presa a scris că au fost deja identificați primii medici, care vor fi vaccinați în Moldova, iar printre ei ar fi și Adrian Belîi, de la Institutul de Medicină Urgentă. Acesta spune, însă, că ar fi vorba despre doar un zvon.

ADRIAN BELÎI, ȘEF DEPARTAMENT ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ: „Dacă ar fi existat o listă oficială, eu aș fi anunțat că sunt pus în primele rânduri ale listei și că urmează să fiu vaccinat public”.

La începutul lui februarie, Ministerul Sănătății a anunțat că primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova, la mijlocul acestei luni. Este vorba de peste 24 de mii de doze de vaccin produs de compania Pfizer/BioNTech și încă peste 260 de mii de vaccinuri produse de Oxford/AstraZeneca. Astăzi, însă, responsabilii, anunță că livrarea vaccinului ar putea să întârzie.

ALEXEI CEBAN, MEDIC EPIDEMIOLOG, ANSP: „Posibil pentru sfârșitul lunii februarie… O dată de livrare concretă la moment nu există, datorită procesului comprehensiv de distribuire a vaccinurilor la mai multe state”.

Conform planului de imunizare al autorităților, vaccinarea va avea loc în trei etape. Mai întâi va fi imunizat personalul medical, după care bătrânii, persoanele cu boli cronice și cele din categoria de risc, inclusiv funcționarii care asigură ordinea publică, cei de la penitenciare, din sistemul de educație și lucrătorii serviciilor sociale. Iar la ultima etapă, când vaccinul nu va mai fi o raritate, urmează vaccinarea populației generale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram