/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Președinta Maia Sandu i-a adus un omagiu poetului Grigore Vieru: „De ziua lui Vieru, vreau să-mi spuneți voi ce cărți vă plac”

missing
14 februarie 2021, ora 11:48

S-a născut în ziua în care este sărbătorită iubirea! Grigore Vieru, cel care a reușit prin simplitatea versurilor sale să cultive în sufletul a zeci de generații dragostea de neam și țară, de limba română și valorile naționale, ar fi împlinit astăzi 86 de ani.  Politicieni și oameni de cultură i-au adus un omagiu marelui poet național.

Cu această ocazie președinta Republicii Moldova Maia Sandu vine cu un îndemn către copii, încurajându-i să trimită scrisori la președinție în care să descrie cartea lor preferată.

„Azi e ziua de naștere a unui poet care îmi place foarte mult – Grigore Vieru. Din păcate, el nu mai este printre noi, dar este omul care a reușit să-și păstreze în suflet copilul pentru toată viața. Vă încurajez să-i cunoașteți poeziile și biografia. Știu că multora dintre voi le plac cărțile. Poveștile, poeziile, istoriile captivante și aventurile cu eroi și călătorii. Și mie îmi plac – mi-a plăcut să citesc de mică. De ziua lui Vieru, vreau să-mi spuneți voi ce cărți vă plac. Vă invit să-mi trimiteți scrisori în care să-mi scrieți cine este autorul vostru preferat, care e cartea îndrăgită și de ce vă place ea”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Și prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi a venit cu un omagiu de ziua poetului.

„Datoria noastră morală este de a avea grijă ca bogăția intelectuală pe care am moștenit-o de la Grigore Vieru să se găsească atât în biblioteci cât și în casele noastre. Să citim copiilor noștri din opera lui Grigore Vieru, să le cultivăm valori nemuritoare ale neamului, precum dragostea de mamă, de casa părintească, de patrie și de limba română”, a scris Ciocoi.

Versurile scrise de Vieru pe cât sunt de simple, pe atâta și pline de conținut. Dar cel mai important sunt înzestrate cu talentul de a intra în sufletele oamenilor din diferite generații, de la copii până la bătrâni.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A debutat în anul 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”. Marele poet, împreună cu artistul plastic Lică Sainciuc, au dat viață abecedarului „Albinuța”.

În 1988, a fost premiat cu Diploma de Onoare Andersen. Versurile lui Grigore Vieru au fost cântate de artiști cu renume, printre ei Doina și Ion Aldea- Teodorovici, Anastasia Lazariuc, Sofia Rotaru și mulți alții.

Versurile vestitei piese „Maria Mirabela” din filmul cu același nume au fost scrise, de asemenea, de Grigore Vieru. Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, după ce pe 16 ianuarie a suferit un grav accident de ciculație, în apropiere de Dănceni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram