/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

„Nu așa oprești virusul”. Un sfert dintre cei care au vrut să intre în Germania, după noile restricții, întorși de la graniță

15 februarie 2021, ora 10:53

Tensiuni între Germania și Comisia Europeană, după ce Berlinul a închis granițele cu Cehia, Slovacia și regiunea austriacă Tirol. Guvernul german a luat această decizie din cauza numărului foarte marte de îmbolnăviri cu COVID-19 din aceste zone. În plus, focarul din Austria este provocat de tulpina sud africană a noului coronavirus. Închiderea granițelor afectează aproximativ 45.000 de persoane din cele trei țări, care lucrează în Germania. 

Markus Soeder, premierul Bavariei: Nu putem permite ca toate aceste măsuri dure, aceste măsuri stricte, aceste restricții pe care le luăm în țara noastră și comportamentul exemplar al oamenilor să fie inutile pe termen lung.

Karl Bluemel, șeful Poliției din Bavaria: Începând cu miezul nopții, poliția federală a verificat 770 de persoane la frontiera bavareză. Dintre aceste 770 de persoane, 288 nu au fost lăsate să intre în țară. În acest timp, peste 1.000 de persoane au fost verificate la granița cu Tirolul și acolo, 247 de persoane au fost împiedicate să intre în țară.

Markus Soeder, premierul Bavariei: Bavaria a fost întotdeauna una dintre regiunile cele mai afectate. Avem cele mai lungi frontiere externe din Germania, de peste 1.000 de kilometri. La începutul celui de-al doilea val al pandemiei, eram pe primele locuri în ceea ce privește infectările, cu o rată de peste 200. Astăzi suntem pe locul 12, conform Institutului Robert Koch, cu o rată de puțin peste 55. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat sunt eficiente.

Noi critici din partea UE, Slovacia a trimis o notă de protest

Uniunea Europeană a criticat din nou, duminică, Guvernul Germaniei din cauza restricţiilor impuse la frontiere, iar Ministerul de Externe din Slovacia a trimis o notă de protest Berlinului.

“Teama de mutaţiile coronavirusului este de înţeles. Totuşi, adevărul este că virusul nu poate fi oprit prin închiderea graniţelor”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, conform publicaţiei Augsburger Allgemeinen.

La rândul său, Slovacia a trimis o notă de protest Guvernului Angela Merkel faţă de restricţiile impuse la frontieră. “Aceste măsuri generează probleme pentru şoferii noştri de camioane şi, la nivel practic, sunt greu de îndeplinit”, i-a transmis Ivan Korkok, ministrul slovac de Externe, omologului său german, Heiko Maas, conform publicaţiei Der Spiegel.

Ministrul de interne german: Este destul!

Noul punct de vedere al UE a venit după ce ministrul de interne german Horst Seehofer a respins dur criticile UE cu privire la restricțiile stricte anunțate la graniță și a învinovățit, la rândul său, Comisia Europeană pentru modul în care a gestionat aprovizionarea cu vaccinuri.

“Este destul! În ultimele luni, Comisia Europeană a făcut destule greşeli privind aprovizionarea cu vaccinuri. Comisia Europeană trebuie să ne susţină, nu să ne obstrucţioneze prin recomandări ieftine”, a declarat sâmbătă Horst Seehofer, ministrul german de Interne, conform publicaţiei Bild şi site-ului Tagesschau.de.

Comisia Europeană a cerut, vineri, Germaniei să reanalizeze restricţiile stricte impuse la frontieră în contextul pandemiei, amintind că ţările Uniunii Europene au convenit să evite închiderea graniţelor.

Guvernul Germaniei a anunţat, în contextul apariţiei noilor variante ale coronavirusului, restricţii de călătorie pentru persoanele care vin din Cehia, Slovacia şi din regiunea austriacă Tirol.

Însă Comisia Europeană a amintit Germaniei că statele membre UE au stabilit să evite pe viitor închiderea graniţelor.În acest context, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că se aşteaptă ca toate ţările, inclusiv Germania, să aplice măsuri stabilite de comun acord privind călătoriile.

Închiderea graniţelor şi interdicţiile generale de călătorie trebuie evitate, a declarat purtătorul de cuvânt, cerând Germaniei să reanalizeze măsurile şi să aplice excepţii, în primul rând pentru persoanele care traversează zilnic frontierele în scop profesional.

Conform datelor oficiale, aproximativ 45.000 de persoane din Cehia şi Austria lucrează în Germania şi sunt afectate de noile restricţii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram