/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Aviz negativ de la Comisia juridică pentru modificarea Codului Electoral. Sergiu Sîrbu: „Nu este niciun fel de excepție. Recomand colegilor să citească atent”

missing
17 februarie 2021, ora 13:22

Comisia juridică, numiri și imunități a dat aviz negativ pentru proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral, care a fost înregistrat în Parlament de către deputata Partidului Șor Violeta Ivanov, a anunțat membrul comisiei, deputatul Sergiu Litvinenco, care anterior a spus că nu s-a dorit excluderea de pe ordinea de zi a inițiativei. Inițiativa legislativă a fost criticată dur de membrii ai comisiei, care au spus că acest proiect este „foarte periculos”. De cealaltă parte unul dintre autorii proiectului, Sergiu Sîrbu, susține că documentul nu include nicio excepție și recomandă colegilor săi „să citească mai atent inițiativa”. 

„În esență se aduc modificări la trei domenii esențiale pentru Republica Moldova și pentru securitatea națională. Vorbim de sistemul financiar bancar, dar și de domeniul prevenirii și spălării banilor și procedurile electorale. Ce vrea Partidul Șor prin acest proiect? Ei motivează că au avut dificultăți la alegerile trecute cu referire la deschiderea unui cont bancar. ei vin cu un proiect foarte periculos. Indirect, practic modifică activitatea sistemului financiar-bancar privind deschiderea conturilor bancare. Există riscuri ca aceste fonduri electorale, în contextul în care se operează modificări la legislația privind spălarea banilor, ca organizații criminale să folosească din nou sistemul nostru financiar-bancar pentru a spăla sume de bani”, a menționat deputatul Platformei DA Dinu Plîngău.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că proiectul „este extrem de periculos și care poate avea efecte negative în lupta împotriva corupției și, implicit, securitatea statului Republica Moldova”.

Contactat de tv8.md parlamentarul Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului, a menționat că „aș recomanda colegilor să citească mai atent proiectul de lege. Inițiativa prevede complect altceva decât au înțeles ei. Nu este niciun fel de excepție ce ține de transparența finanțării campaniilor electorale. Colegii nu citesc corect sau nu vor, sau manipulează. Este vorba doar de procesul de deschidere a contului bancar, cu mențiunea fond electoral. Tot ce ține de verificare cheltuielilor, donații și gestionare nu există nicio excepție. Mai departe toate serviciile statului verifică atent toate partidele și concurenții electorali”.

Proiectul a primit aviz negativ și de la Centrul Național Anticorupție, care a precizat că normele inițiativei sunt „expuse într-un mod confuz, cu riscul interpretării, ceea ce va favoriza apariția manifestărilor de corupție”. Totodată, CNA precizează că se atestă stipulări defectuoase în legătură cu obligarea băncilor de a deschide un cont bancar într-un mod necondiționat.

„Sub paravanul acestei problematici, se încearcă de a distorsiona cadrul legal cu privire la prevenirea și spălarea banilor și a finanțării terorismului, deoarece de rând cu principiile statului de drept, acesta constituie o prioritate, norma propusă atentând în mod vădit la acțiunile întreprinse de stat în vederea prevenirii și combaterii corupției, având în vedere că banii care se vor putea plasa sub forma de „fond electoral” vor putea fi proveniți din surse neverificate, inclusiv din activitate criminală”, se mai menționează în raportul CNA.

Referindu-se la avizul CNA, Sergiu Sîrbu a declarat că se va ține cont de recomandările făcute.

Proiectul a fost înregistrat în Parlament pe 27 ianuarie curent de către deputata Partidului „Șor” Violeta Ivanov, care solicită ca băncile comerciale să fie obligate prin lege să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali.

Potrivit documentului, la solicitarea concurentului electoral sau a reprezentanților săi legali, orice bancă înregistrată în Republica Moldova este obligată să deschidă contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Pentru proiectul de lege au mai semnat și deputații Igor Himici, Marina Tauber, Denis Ulanov și Sergiu Sîrbu.

Litvinenco: „Deputații PSRM și Șor au refuzat să excludă de pe agenda Comisiei juridice proiectul privind modificarea Codului electoral. Este extrem de periculos” 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram