/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Chiril Moțpan cere includerea subiectului privind hidrocentrala Novodnestrovsc pe ordinea de zi a CSS: „Nistrul ar putea seca în cinci ani”

missing
17 februarie 2021, ora 11:19

Republica Moldova trebuie să inițieze negocieri urgente cu guvernul Ucrainean referitor la Hidrocentrala  Novodnestrovsc, în vederea eliminării riscului scăderii semnificative a râului Nistru și implicit eliminarea pericolului pentru securitatea ecologică și alimentară a Republicii Moldova, susține  deputatul fracțiunii parlamentare Platforma DA, Chiril Moțpan, care consideră că implicarea Consiliului Suprem de Securitate este absolut necesară pentru soluționarea problemelor în acest sens.

 „Fapt este că situația râului Nistru afectează două state vecine: Republica Moldova și Ucraina, angajate în raport cu același proiect European. Măsura în care vom putea colabora în această problemă, care nu poate fi soluționată decât prin discuții punctuale și responsabile care să ia în calcul nu doar interesele economice, dar și viața și bunăstarea cetățenilor și a ecosistemelor, este cea care determină în ce măsură proiectul European și valorile democratice sunt real asumate de fiecare stat în parte. Subiectul la care vreau să mă refer și care voi solicita să fie inclus și pe ordinea de zi a Consiliului suprem de Securitate este legat de Hidrocentrala  Novodnestrovsc, proiectată și construită în anii ’80 de guvernul unional al Uniunii Sovietice cu contribuția maximală a Republicii Moldova și Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene”, a menționat deputatul Chiril Moțpan.

Deputatul a precizat că, în 2014, Ucraina a instalat pe barajul Hidrocentralei Novodnestrovsc, fără să consulte Republica Moldova, 4 turbine pentru producerea energiei electrice, adăugând că cest fapt pune în pericol securitatea ecologică a Republicii Moldova, dat fiind faptul că fluxul de apă al râului este redus sub minimul necesar de aceste turbine, ceea ce reprezintă un risc pentru alimentarea cu apă potabilă a aproximativ 8 milioane de oameni din municipiului Chișinău, alte localități, inclusiv din orașul Odessa.

Politicianul susține că, potrivit experților, râul ar putea seca în cinci ani, iar ulterior, în șase sau șapte ani să se producă inundații masive în sudul Republicii Moldova.

„Avem astăzi nevoie din nou de o poziție a clară a Republicii Moldova. Având persoane responsabile la aceste poziții cheie, oameni cu adevărat devotați Republicii Moldova, o să reușim să depășim problemele care ar putea sa apară într-o perspectiva foarte apropiată”, a mai adăugat deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan.

Menționam că, de curând în Republica Moldova a fost creată o comisie parlamentară, care are ca scop elucidarea problemelor existente în acest domeniu, dar și propunerea unor soluții de rezolvare a acestora.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram