/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Informație utilă: Categoriile de persoane pentru care este contraindicat vaccinul împotriva COVID-19

18 februarie 2021, ora 12:07

Pentru că primele vaccinuri împotriva COVID-19 urmează să ajung în această lună în Republica Moldova, tot mai mulți oameni vor să afle răspuns la mai multe întrebări despre preparat campania de vaccinare. Ministerul Sănătății a oferit mai multe răspunsuri, iar printre cele mai populare întrebări a fost și pentru cine este contra indicat vaccinul anti-COVID-19. 

Ministerul Sănătății a precizat că vaccinarea este contraindicată persoanelor care prezintă anamnestic de reacție alergică severă la orice componentă a vaccinului – de exemplu anafilaxia.

Specialiștii au menționat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 nu conține latex, conservanți sau urme de ouă, acestea fiind cele mai frecvente și reactive componente ale altor vaccinuri.

„Necesită mai multă precauție administrarea vaccinului la persoanele cu anamnestic de reacție alergică severă la orice vaccin sau terapie injectabilă intramusculară, intravenoasă sau subcutanată. Se recomandă, ca aceste persoane să fie supravegheate pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute după administrarea vaccinului, pentru a monitoriza apariția evenimentelor adverse imediate, în timp ce pentru persoanele fără anamnestic de reacții alergice, este suficientă o perioadă de aproximativ 15 minute. În același timp, experții vin cu recomandarea ca trusa cu tot necesarul pentru acordarea primului ajutor medical să nu lipsească din sala unde se realizează administrarea vaccinului”, au adăugat specialiștii.

Înainte să fie administrat vaccinul, persoana va fi consultată de medicului de familie

Astfel, medicul de familie urmează să afle să afle următoarele informații:

  • reacție alergică severă după orice alt vaccin injectabil administrat în trecut;
  • boală severă sau o infecție cu febră mare. Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat dacă febra este scăzută sau este prezentă o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare, de exemplu o răceală;
  • un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid.

Contraindicații pentru vaccinare le au persoanele care prezintă:

Reacție alergică severă (de exemplu, anafilaxie) după o doză anterioară de vaccin ARNm COVID-19 sau oricare dintre componentele sale.

Reacție alergică imediată de orice severitate la o doză anterioară a unui vaccin ARNm COVID-19 sau a oricăruia dintre componentele sale (inclusiv polietilen glycol și/sau polisorbat).

Acest articol a fost realizat cu suportul financiar al Fondului canadian pentru inițiative locale (CFLI).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram