Uniunea Europeană a criticat joi decizia unui tribunal din Belarus de a condamna la doi ani de închisoare două jurnaliste ale postului tv de ştiri Belsat, cu sediul în Polonia, care au filmat proteste împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează Reuters.

“Reprimarea ruşinoasă a media continuă. UE condamnă şi face apel la anularea condamnării Katerinei Andreeva şi Dariei Şulţova de la Belsat TV doar pentru că şi-au făcut meseria”, a postat pe Twitter Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

“Facem apel la autorităţile din Belarus să respecte libertăţile fundamentale şi să nu mai ia jurnaliştii drept ţintă”, a adăugat el.

Cele două jurnaliste ale postului TV de ştiri Belsat cu sediul în Polonia au fost condamnate joi la doi ani de închisoare, după ce au fost arestate de autorităţi pentru că au filmat live protestele împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Katerina Andreeva, 27 de ani, şi Daria Şulţova, 23 de ani, se aflau în noiembrie în arest într-un apartament, de unde au filmat protestele ce aveau loc după ce un protestatar fusese ucis cu câteva zile mai devreme.

Ambele femei au pledat “nevinovat”, după ce au fost acuzate că, prin filmările lor, au orchestrat demonstraţiile. Drept dovezi materiale ale acuzaţiei, procurorul a prezentat o cameră de filmat, un microfon, telefoane mobile, stickuri de memorie şi veste antiglonţ.

Peste 33.000 de oameni au fost arestaţi în urma reprimării violente a protestelor împotriva regimului Lukaşenko, care au izbucni după alegerile contestate din august anul trecut, pe care oponenţii săi le consideră fraudate. Aleksandr Lukaşenko este la putere în Belarus din 1994.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!