/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Moscova este nedumerită de ce ambasadorului rus i-a fost recomandat să se abțină de la evenimentele de la Tiraspol

missing
19 februarie 2021, ora 15:50

Ministerul rus al Afacerilor Externe s-a arătat nedumerit de ce ambasadorului rus la Chișinău Oleg Vasnețov i s-a solicitat să se abțină de la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova.

Moscova spune că autoritățile moldovenești au reacționat ambiguu la prezența ambasadorului Rusiei la o video-conferență organizată pe 10 februarie curent de către structurile necontrolate din stânga Nistrului.

„Această reacție este nedumeritoare. Chișinăul este conștient de faptul că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, este garantul și mediatorul soluționării transnistrene și susține dezvoltarea progresivă a relațiilor ruso-moldovenești în spiritul principiilor stabilite în bilateralul din 2001 Tratatul de prietenie și cooperare. Acțiunile ambasadorului rus în R. Moldova respectă pe deplin aceste principii.

Chișinăul ar trebui să-și dea seama, de asemenea, că, fără menținerea contactelor cu părțile la conflict, este imposibil să îndeplinească funcții de mediere în soluționarea transnistreană. În plus, responsabilitățile oricărui ambasador includ dezvoltarea legăturilor cu regiunile țării gazdă și menținerea contactelor cu diaspora din propria țară situată acolo. Astfel de activități, inclusiv călătorii la entitățile constitutive ale Federației Ruse, sunt efectuate de Ambasada R. Moldova la Moscova și acest lucru nu provoacă nicio alergie în partea rusă. Mai ales când vine vorba de videoconferință.

Sperăm că partenerii noștri moldoveni se vor abține de la politizarea activităților Ambasadei Rusiei la Chișinău”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului rus de Externe.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a solicitat misiunilor diplomatice să fie informat în timp util concomitent cu Biroul politici de reintegrare despre contactele avute și conținutul discuțiilor purtate, precum și să dezmintă public informațiile eronate și tendențioase care ar putea conține declarațiile și comunicatele de presă emise de către structurile neconstituționale de la Tiraspol.

Guvernul Republicii Moldova spune că pledează în continuare pentru eforturile consolidate în vederea atingerii unei soluții politice cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană în baza respectării suveranității, integrității teritoriale în limita frontierelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram