Număr-record de tranzacții efectuate cu cardurile bacare, în 2020. Potrivir experților, rulajul, practic, a explodat. În total, prin această modalitate de plată au fost achitate servicii și bunuri în valoare totală de aproape 85 de miliarde de lei. La fel, în anul trecut, suma salariilor primite pe cardurile bancare a depășit suma salariilor primite în numerar.

Tot în 2020, cetățenii noștri au început să achiziționeze online mai multe bunuri și servicii locale, spun experții. Astfel, suma cumpărăturilor din magazinele virtuale a ajuns, pentru prima dată în istoria pieței cardurilor din Moldova, la aproape 5 miliarde de lei, depășind suma cumpărăturilor online de peste hotare, care trece puțin peste 4 miliarde de lei.

Conform datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei, anul 2020 a fost anul în care oamenii au început să utilizeze intens cardurile bancare. Cel mai des, moldovenii au plătit cu cardurile serviciile comunale, au făcut comenzi online și au achitat pentru produse alimentare sau alte bunuri.

Astfel, în anul precedent, rulajul banillor în urma tranzacțiilor cu cardul ajunge la aproape 80 de miliarde de lei, comparativ cu 10 ani în urmă, când se efectuau tranzații cu cardul doar în sumă de 10 miliarde de lei pe an. Un alt record al anului 2020 privind piața cardurilor bancare este că slariile au fost achitate într-un număr mai mare pe carduri decât în numerar.

Până mai anul trecut, chiar dacă moldovenii își primeau salariile, pensiile, îndemnizațiile pe card, aceștia, mergeau la terminal și extrăgeau banii în numerar. Prin umare cardul era doar un mijloc de a intra în posesia banilor cash.
În 2020, însă, oamenii au început să utilizeze mai mult cardurile pentru diverse servicii.

„În 2020 și moldovenii deja au achitat peste 20 la sută cu cardurile, adică, din fiecare cinci lei, unul noi deja îl achităm cu cardul, dar oricum continuăm să scoatem banii.”

Acum, modovenii preferă să utilizeze cardul, atunci când fac achiziții online de peste hotare ori din țară. În 2020, aceștia au cumpărat bunuri și servicii în valoare totală de 9 miliarde de lei. Curios este și faptul că, suma de bani care sa cheltuit în țară a depășit suma achizițiilor online de peste hotare.

Astfel, moldovenii au generat în interiorul țării un rulaj de apropae 5 miliarde de lei, iar în exterior au plecat în jur de 4 miliarde de lei. Totuși, mulți oameni ne-au spus că ei preferă varianta clasică de achitare cu bani cash, prin urmare îi extrag de pe card. Pe de altă parte, oamenii care încă primesc salariul în numerar nu efectuează deloc tranzacții cu cardul.

Alți oameni ne-au spus că fac plăți online, însă au unele rezerve la securitatea tranzacțiilor. Acest domn spune că achită serviciile comunale online de vrio 15 ani, pentru că este mai comod, însă are unele rezerve privind
securitatea tranzactiilor.

Cele mai multe persoane care achită cu cardurile sunt tinerii. Aceștia neau spus că utilzează cardurile bancare în fiecare zi mai ales acum, pe timp de pandemie. Totuși cei care se opun cu vehemență sunt persoanele bătrâne. Pentru
mulți dintre ei, utilizarea cardurilor bancare este ceva de neconceput.

Suma totală a rulajului de bani privind tranzacțiile cu carul au fost stabilite în urma evaluării celor 4 componente: retragere de numerar, plățile cu cardul peste hotare, plățile cu cardul în interiorul țării dar și plățile efectuate de
persoanele străine în interiorul țării.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!