/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Un conac boieresc vechi de 100 de ani se vinde în raionul Orhei

missing
19 februarie 2021, ora 10:17

Mai rar se întâmplă să vedem anunțul “Se vinde” pe un … conac vechi de o sută de ani. Însă anume asta se întâmplă într-un sat din raionul Orhei, acolo unde a fost scos la vânzare un monument istoric. Pe lângă casa boierească, acolo mai găsim și un grajd pentru cai, câteva beciuri în stare bună, casuță utilizată în trecut de slujitori, dar și un lac cu pește. Compania imobiliară cere pentru acest complex 350 de mii de euro, însă cel care se va aventura să procure conacul va fi nevoit să mai investească câteva milioane bune în clădirea, care a fost distrusă de timp și nepăsare.

Acum o sută de ani, conacul din satul Piatra, raionul Orhei, a aparținut familiei de nobili armeni pe nume Bagdasarov, despre care se spune că au venit în Basarabia din Turcia, odată cu faimosul negustor armean, Manuc Bei.

„Au trăit aici în perioada țaristă și interbelică, când ne-am unit cu România Mare. În 1939, când deja se vedea că se apropie războiul, sovieticii făceau ultimatum, ei au plecat în România”.

Totuși, în perioada pe care au petrecut-o aici, boierii au reușit să ridice un conac frumos și mare de 580 de metri pătrați. Era anul 1905, când lucrările au fost încheiate. Acesta are 14 odăi, dar impunătoare sunt și împrejurimile. Este vorba de 15 hectare de pământ unde, pe vremuri, se aflau livezi de pomi fructiferi și podgorii. Mai multe informații despre moșia imensă nu s-au prea păstrat. Și asta pentru că, odată cu plecarea familiei Bagdasarov din țară, sovieticii au pus stăpânire pe conac. Muzeograful din sat ne-a povestit că aici o vreme a activat penitenciarul pentru femei, după care clădirea a fost utilizată de colhoz.

„Știu că o perioadă îndelungată a servit drept depozit la fostul sovhoz Răut, așa se numea el”.

În anii 90, nepoţii boierului Bagdasarov de la Odessa au venit să vadă ce a rămas din conac, afirmă localnicii, dar nu au mai făcut nimic din acesta. Iar după destrămarea Uniunii Sovietice, proprietatea a fost împărțită pe bucăți oamenilor din sat. Mai apoi, un om de afaceri a propus să o transforme într-un centru turistic.

„La început au încercat cu propriile forțe, au investit trei milioane de lei. Vedeți care e starea. S-au schimbat geamurile, s-a tencuit, s-a schimbat acoperișul, că era în stare foarte deplorabilă”.

„Unicul lucru autentic, care s-a mai păstrat cât de cât în conac, este căminul de epocă, confecționat din cahle românești. Înainte, aici se adunau boierii la petreceri, în sala care, cle mai probabil, era una de gală, decorată cu mobilă scumpă”.

Din cauza crizei, însă, omul de afaceri nu a mai reușit să-l restaureze, iar acum caută investitiori care să poarte de conacului. Complexul este destul de extins, având câteva crame în spate şi un lac în faţă. Vârstnicii din sat îşi amintesc că boierul avea şi un garaj pentru maşini şi tractoare, precum şi o minicentrală electrică, iar țeava de gaz, trece prin apropierea clădirii.

„Pe teritoriul conacului mai găsim și o casă făcută special pentru slujitori, care însă se află mai jos decât grajdul. Și asta pentru că, din ce ne- au povestit loclanicii, în trecut caii erau mai prețuiți și mai sucmpi decât slujitorii”.

Toată propietatea se vinde cu 350 de mii de euro. Ar părea un preț exorbitant, însă compania imobiliară care se ocupă de vânzarea acestuia are zeci de apeluri în fiecare zi. S-au arătat interesanți de conac și un grup de armeni.

„Văd aici diferite proiecte, cum ar fi o vinărie, o fabrică de producere a vinului cu un showroom de primire a oaspeților, pregătire de bucate”.

Conacul, însă, se află la balanța Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, ceea ce înseamnă că viitorul proprietar va fi nevoit să-i păstreze fațada originală și să-l restaureze corespunzător normelor, astfel încât să-i salveze identitatea istorică.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, ȘEF, AGENȚIA DE INSPECTARE ȘI RESTAURARE A MONUMENTELOR: „Noi avem conace ruinate care aparțin statului, care prin inacțiuni și indiferență face ca aceste obiective să le pierdem, atunci eu cred că doar un privat responsbail, care conștientizează valoarea acestui patrimoniu cultural-istoric, ar veni în salvarea acestor monumente”.

Conacul Bagdasarov nu este singurul de acest gen din satul Piatra. Tot aici se găsește și conacul familiei Lazo. Clădirea istorică însă a fost restaurat și transformat în muzeu, fiind în proprietatea statului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram