/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Candu: „Congresul Pro Moldova a solicitat fracțiunii să înceapă consultările cu partidele politice pentru formarea unui Guvern anti-criză”

missing
20 februarie 2021, ora 15:55

„Congresul politic al partidului Pro Moldova a solicitat fracțiunii parlamentare să inițieze consultări cu alte fracțiuni parlamentare privind identificarea și susținerea unui candidat la funcția de premier”. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Andrian Candu, după ședința Congresului politic, care s-a desfășurat astăzi. 

„Congresul a delegat fracțiunii parlamentare și a solicitat fracțiunii să înceapă imediat consultările cu restul fracțiunilor parlamentare și să găsească ce mai bună soluție de a ieși din această criză, inclusiv prin a identifica și a susține un candidat la funcția de prim-ministru, și a forma un guvern anti-criză. Timp nu mai este, fiecare zi este de o importanță deosebită. În cadrul Congresului, pe lângă declarația finală, și-a fixat și un calendar de activități astfel încât echipa Pro Moldova să fie numărul unu”, a declarat Andrian Candu, care a mai menționat că în cadrul Congresului politic a fost votată o rezoluție.

„Noul Guvern ar urma să înceapă neîntârziat campania de vaccinare și să asigure cu vaccin cel puțin 60% din populația țării până la sfârșitul anului curent. De asemenea, o condiție pentru susținerea Guvernului este implementarea imediată a unui pachet de măsuri anti-criză în economie, asigurarea achitării la timp și în volum deplin a pensiilor și salariilor pentru bugetari, demararea unor măsuri imediate pentru asigurarea calității educației în condiții de pandemie și a unui pachet de măsuri sociale pentru reducerea efectelor crizei”, se arată în rezoluția formațiunii.

Potrivit documentului, Pro Moldova pledează pentru cooperare între ramurile puterii în favoarea cetățeanului și resetarea sistemului politic în cadrul unor alegeri parlamentare corecte, libere și la timpul potrivit.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră. Săptămâna viitoare, pe data de 23 februarie, Curtea Constituțională va examina cererea depusă de trei deputați socialiști care au solicitat să fie verificată constituționalitatea decretului Maiei Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier.

Anterior, Curtea Constituțională respinge cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie curent privind desemnarea repetată a unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră după consultările cu fracțiunile parlamentare, care au avut loc pe 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat.

Consultările au fost organizate după ce două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare. La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase.

Totul se întâmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram