Tot mai puține partide ar ajunge în Parlament, în cazul organizării unor noi alegeri. Sondajul BOP, făcut public astăzi, arată că doar trei formațiuni politice ar avea șanse să formeze legislativul, conform răspunsurilor în care au intrat și persoanele indecise. Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, care ar obține cele mai multe mandate. Acesta este urmat de socialiști și, la limită, s-ar situa Partidul Șor. Sondajul a fost efectuat de compania CBS Research, la comanda Institutului de Politici Publice, pe un eșantion de 1108 persoane adulte.

Studiul arată că, dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, atunci legislativul va fi format din cel mult trei formațiuni politice. Partidul Acțiune și Solidaritate ar urma să obțină aproape 29,6 la sută din voturi. Partidul Socialiștilor va fi opțiunea a 16,2%. A treia formațiune care va ajunge în Legislativ este Partidul Șor, arată datele sondajului, și ar acumula 5,3 la sută.

A fost evaluat și gradul de încredere pe care îl au respondenții pentru personalitățile politice de la noi. Astfel, la acest capitol, datele BOP arată că cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova. Au opat pentru ea 22,5 dintre respondenți. Cu 50 la sută mai puțin ar acumula Igor Dodon, pentru care și-ar da votul 11 la sută. Pe locul 3 s-ar situa Ilan Șor, deputatul fugar, care ar obține 2,4 la sută. Topul este continuat de fostul președinte Vladimir Voronin, Reanto Usatîi, primarul municipiului Bălți, apoi Ion Ceban, edilul capitalei. Și fostul deputat comunist, Mark Tkaciuc, ar intra în clasament cu 0,1 la sută. Un procentaj similar ar acumula și Andrei Năstase. În schimb, niciun respondent nu a optat pentru Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, la capitolul încredere. De asemenea, fiecare al doilea respondent a declarat că nu are încredere în nimeni.

Sondajul Barometrul Opiniei Publice a fost realizat de Institutul de Politici Publice în perioada 28 ianuarie – 14 februarie 2021, prin metoda interviului față în față. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1.108 persoane, care au 18 ani și mai mult. Marja de eroare este de +/-3.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!