Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) spune că urmează să cerceteze dacă Serghei Demcenco, director adjunct al instituției, aflat în arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13 din Chișinău, a fost plasat în aceeași celulă în care a fost deținut anterior fostul premier Vlad Filat, celulă renovată, cu unitate sanitară proprie. 

„Concomitent, pentru formarea obiectivă a opiniei publice, considerăm imperios necesar solicitarea prealabilă a poziției oficiale a instituției vizate, față de eventualele nereguli imputate. Acest fapt va contribui la evitarea mediatizării informațiilor neverificate sau neactuale, ce pot avea scopul denigrării imaginii instituționale”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.

Ziarul de Gardă scrie că directorul ANP nu a fost fotografiat așa cum prevede procedura standard atunci când un deținut ajunge în penitenciar. sursa citată a intrat în posesia unor informații din baza de date a sistemului administrației penitenciare care demonstrează faptul că pozele lui Serghei Demcenco nu au fost introduse în sistemul informatic.

Conform procedurii standard, atunci când sunt aduși în penitenciar, deținuților, inclusiv celor aflați în arest preventiv, li se iau amprentele și li se fac fotografii portret și din profil. Aceste informații se păstrează în baza de date a sistemului penitenciar chiar și după eliberarea deținuților. Serghei Demcenco însă nu a fost fotografiat.

Amintim că, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis parțial demersul procurorilor PCCOCS, care au cerut mandat de arestare  pentru directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova. Astfel Serghei Demcenco a fost plasat în arest preventiv pentru 15 zile.

Serghei Demcenco a fost reținut luni, 15 februarie, și este bănuit de comiterea abuzului de serviciu în interesul unei organizații criminale. Acesta riscă până la opt ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!