Update 13:57 // Magistrații Curții Constituționale s-au retras pentru a decide dacă decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier este constituțional sau nu. Decizia va fi pronunțată șa ora 15:30. 

Update 11:46 // Ședința Curții Constituționale privind verificarea constituționalității a decretului Maiei Sandu care a desemnat repetat un candidat la funcția de prim-ministru continuă. În timpul sesiunii întrebări și răspunsuri, consiliera prezidențială pe în domeniul justiției, Olesea Stamate, a declarat că „a permite unei majorități parlamentare în care se regăsesc persoane cu încălcări grave de integritatea să desemneze prin anularea normei constituționale și a atribuției exclusive a președintelui a candidatului la funcția de prim-ministru ar însemna un risc enorm. Nu există majoritate parlamentară”.

„Considerăm că Maia Sandu, semnând decretul, a ignorat și hotărârile CC, dar și buchia Constituției”, a spus socialistul Vasile Bolea, autorul sesizării.

Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit astăzi în ședință și examinează sesizarea privind controlul constituționalității decretului președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie 2021 prin care a desemnat repetat candidatul pentru funcția de premier. 

Sesizarea a fost depusă de către trei deputați socialiști – Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki.

Pe 16 februarie curent, Curtea Constituțională respinge cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie curent privind desemnarea repetată a unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Amintim că șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră pe data de 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat.

Atunci, au fost organizate consultări, pentru că două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare. La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase. Totul se întâmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!