/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/LIVE/ Examinarea legalității decretului Maiei Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier: Magistrații CC, în deliberări 

missing
23 februarie 2021, ora 13:58

Update 13:57 // Magistrații Curții Constituționale s-au retras pentru a decide dacă decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier este constituțional sau nu. Decizia va fi pronunțată șa ora 15:30. 

Update 11:46 // Ședința Curții Constituționale privind verificarea constituționalității a decretului Maiei Sandu care a desemnat repetat un candidat la funcția de prim-ministru continuă. În timpul sesiunii întrebări și răspunsuri, consiliera prezidențială pe în domeniul justiției, Olesea Stamate, a declarat că „a permite unei majorități parlamentare în care se regăsesc persoane cu încălcări grave de integritatea să desemneze prin anularea normei constituționale și a atribuției exclusive a președintelui a candidatului la funcția de prim-ministru ar însemna un risc enorm. Nu există majoritate parlamentară”.

„Considerăm că Maia Sandu, semnând decretul, a ignorat și hotărârile CC, dar și buchia Constituției”, a spus socialistul Vasile Bolea, autorul sesizării.

Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit astăzi în ședință și examinează sesizarea privind controlul constituționalității decretului președinte Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie 2021 prin care a desemnat repetat candidatul pentru funcția de premier. 

Sesizarea a fost depusă de către trei deputați socialiști – Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki.

Pe 16 februarie curent, Curtea Constituțională respinge cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie curent privind desemnarea repetată a unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Amintim că șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră pe data de 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat.

Atunci, au fost organizate consultări, pentru că două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare. La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase. Totul se întâmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram