Audieri în Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. Membrii comisiei au audiat informația despre modul de exploatare a hidrocarburilor sub formă de gaze naturale și țiței, precum și problemele legate de activitate a companiei care efectuează lucrări de extracție a acestor minerale.

La audieri au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agentiei pentru Geologie si Resurse Minerale, Inspectoratului pentru Protecția Medului, Agenției Mediului și cei ai companiei care se ocupă de extragerea hidrocarburilor în zona de sud a țării.

Președintele comisiei, Nicolae Ciubuc, a menționat în debutul ședinței, că audierile au drept scop evaluarea modului de exploatare a substanțelor sub formă de hidrocarburi și identificarea dificultăților cu care se confruntă instituțiile statului și agenții economici pe acest segment.

Conform informației prezentate de Alexandru Tambur, șeful Serviciului protecția solului și subsolului din cadrul Ministerului Agriculturii, extragerea de hidrocarburi urma să fie supravegheată de o comisie guvernamentală,  comisie care  și-a sistat activitatea pentru o perioadă de mai mulți ani. Abia în vara anului trecut ea a fost reactualizată, iar la ultima ședință s-a decis ca Serviciul Fiscal de Stat să efectueze controale la compania, devenită între timp concesionară, pentru a determina aspectele ce țin de plățile și neachitările efectuate la bugetul de stat.

Totodată, urmează ca instituțiile responsabile de acest domeniu să analizeze legalitatea activităților de extracție a gazelor naturale și țițeiului de către „Valiexchimp”, în lipsa unui acord, expirat în 2017, iar Ministerul Agriculturii să prezinte comisiei  de anchetă un raport exhaustiv despre problemele identificate, dar și soluțiile necesare pentru redresarea situației  la acest capitol.

Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile a fost constituită în luna noiembrie 2020 și are drept scop evaluarea modului de exploatare a zăcămintelor minerale utile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!