/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/STUDIU/ Circa 87% dintre elevii din R. Moldova sunt afectați de bullying

missing
23 februarie 2021, ora 17:35

Aproape 87 la sută dintre elevi sunt afectați de bullying, potrivit unui studiu, realizat în premieră în Republica Moldova. Datele acestuia au fost prezentate pe 23 februarie curent de către Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Potrivit aceluiași studiu, agresorii, în cazurile de bullying reprezintă 41,1% din totalul adolescenților. Dintre aceștia, unii sunt agresori doar ai bullying-ului tradițional 81,1% alții sunt agresori doar în spațiul online (2,1%) și 16,8% sunt agresori atât în mediul offline, cât și online.

Potrivit studiului, principalele probleme la acest capitol sunt:

-Necunoașterea particularităților bullying-ului de o bună parte a cadrelor didactice, medici, asistenți sociali etc;
– lipsa unei proceduri clare de evidență și intervenție în situațiile de bullying, inclusiv, neglijarea fenomenului din cauza stereotipurilor;
– lipsa informării adolescenților despre serviciile existente sau informarea redusă, inclusiv, teama de a apela; lipsa unor pârghii de penalizare pentru inacțiune;
– tematica violenței școlare, în mod special, bullying-ul nu este inclus în pregătirea inițială, dar nici în pregătirea continuă a cadrelor didactice etc.

„Este foarte ușor să cădem în capcana aceea, în care punem etichete: acesta este un copil „rău”, iar celălalt este un copil „bun”. În cele mai multe situații, copilul agresiv a fost la rândul său victima unei agresiuni din partea părinților, fraților, rudelor sau a altor adulți. Copiii care sunt abuzați au un risc crescut de a abuza alți copii și, mai târziu în viată, au tendința să-și abuzeze propriii copii sau părinții vârstnici. Ca adulți, există o mare probabilitate ca ei sa aibă probleme fizice si emoționale. Indicat ar fi sa-l vedem pe cel care recurge la bullying cu compasiune și să înțelegem că, pedepsindu-l nu vom stopa comportamentul respectiv! Este vorba despre un copil care trebuie să-și împlinească o nevoie. Este vorba despre o rană, o traumă, o stima de sine scăzută”, se arată într-un comunicat al Direcției.

Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram