Protestul transportatorilor și absența microbuzelor au fost resimțite dur, azi, de către locuitorii Capitalei. Chiar dacă autoritățile au anunțat că vor scoate pe linie toate troleibuzele și autobuzele disponibile, acestea erau pline până la refuz, iar oamenii au așteptat fără rost, în stații, zeci de minute în șir. Se pare că toți au uitat de pandemie și distanță socială, mai ales în orele de vârf, atunci când orășenii încercau să ajungă la locurile de muncă sau acasă. A fost o zi cu nervi și pentru automobiliști, deoarece Capitala a fost arena unor ambuteiaje interminabile. Graficul transportatorilor va reveni la normal abia mâine, iar până atunci, primarul general a numit greva celor din transport drept un “șantaj în scopuri personale”.

Indiferent de oră, transportul public din Capitală a fost astăzi arhiplin. Oamenii se înghesuiau cu greu să încapă în troleibuze și autobuze, uneori fiind și împinși din spate, ca să încapă cât mai mulți.

Iar la gările auto, acolo unde de obicei se îmbulzesc zeci de oameni și sunt parcate în rând mai multe microbuze care circulă spre raioanele țării, a fost liniște. Am găsit doar patru șoferi, care circulau spre câteva destinații.

Deși știau că transportul nu va circula astăzi, am întâlnit mai mulți pasageri, care ne-au spus că așteaptă de vreo oră să treacă vreun microbuz.

În schimb, la Gara auto din preajma Pieței Centrale nici zare de microbuze. În locul lor, la peroane, astăzi stăteua parcate mașini private.

A fost o zi dificilă și pentru șoferi din Capitală, care au circulat bară la bară din cauza ambuteiajelor.

Aseară, primarul general a anunțat că va fi suplinit la maximum numărul de unități de transport municipal, în special în orele de vârf. Astfel, au circulat pe linie peste 350 de troleibuze, însă asta nu a salvat situația.

Transportatorii au anunțat pentru astăzi, 23 februarie, suspendarea transportului rutier din toată țara, în semn de protest față de decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică de a limita la 50% numărul de călători în transportul feroviar și rutier raional, municipal și național.

La acțiunile de protest s-au alăturat șoferii a peste 2500 de rute de transport din întreaga țară. Într-un demers adresat autorităților, transportatorii cer vaccinarea în termen de șapte zile a tuturor conducătorilor auto din transport public și asigurarea gratuită cu materiale de protecție, măști, halate, dezinfectant pentru fiecare unitate de transport, achitarea plăților compensatorii și repartizarea motorinei gratuite.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!