/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

ANRE explică de ce au fost majorate prețurile la carburanți: „Am transmis Guvernului, Parlamentului și Președinției propunerile pentru modificarea legislației” 

missing
24 februarie 2021, ora 14:45

Fluctuațiile pe piețele și bursele internaționale atestă o creștere continuă a prețurilor la petrol și produsele petroliere derivate, fapt care influențează conjunctura prețurilor de pe piața internă. Este explicația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, după ce a fost înregistrată o nouă scumpire a combustibilului. 

În context, ANRE reiterează că, în conformitate cu cadrul legal în vigoare, nu dispune de competențe și atribuții care ar permite Agenției să intervină direct în procesul de formare a prețurilor la produsele petroliere, care se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piață.

„Spre regretul nostru, această situație este pe larg utilizată de diverse forțe politice care deseori interpretează tendențios și speculativ atribuțiile și capacitățile de intervenție ale ANRE. Astfel, în conformitate cu Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, „prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%”, se precizează ANRE.

În acest context, angajații ANRE spun că instituția este abilitată cu dreptul de a licenția activitățile din piața produselor petroliere și monitorizarea respectării nivelului de rentabilitate prin efectuarea controalelor tematice și verificarea informațiilor prezentate de operatorii licențiați.

„Orice situație de monopol sau poziție dominantă pe o anumită piață poate fi subiect de investigare de către Consiliul Concurenței – organ abilitat prin lege cu competențele de rigoare. ANRE a prezentat instituției respective toate informațiile disponibile despre procesele ce au loc pe piața produselor petroliere. Pentru îmbunătățirea cadrului juridic în domeniu, ANRE a transmis în adresa Guvernului, Parlamentului și Președinției un șir de propuneri de modificare și completare a legislației sectoriale în vederea reglementării modului de formare a prețurilor la produsele petroliere pe piața internă”, au mai precizat reprezentanții agenției.

Precizăm că deja trei săptămâni, consecutiv, stațiile de alimentare din Republica Moldova afișează prețuri mai mari la carburanți. Astăzi, scumpirile de astăzi, cuprinse între 50 și 65 de bani, vin la o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la benzină, motorină și gazul lichefiat.

Astfel, conform noilor prețuri, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,30 lei, în comparație cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparație cu 10,35 lei.

Tot astăzi, deputatul socialist Vlad Batrîncea a menționat că PSRM va iniția procedura de demitere a membrilor ANRE, în urma scumpirilor din ultimul timp.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram