Un grup de deputați PAS a înregistrat astăzi, 24 februarie, o inițiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenței. Scopul acestui audit este să evalueze prestația acestei instituții în ultimi ani și să deschidă calea către schimbarea conducerii.

„Se impune realizarea unui audit extern independent de performanță a activității Consiliului Concurenței. Realizarea acestui audit a fost și una din solicitările Uniunii Europene pentru a debursa a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE din anul 2020. Așadar, prin adoptarea acestei hotărâri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană va avea o dovadă clară de asumare a angajamentului Parlamentului pentru îmbunătățirea mediului concurențial în țara noastră”, a explicat deputatul PAS Radu Marian.

„Incompetența acestei instituții se vede cel mai bine pe piața petrolieră. Operatorii de pe piața produselor petroliere majorează sistematic prețurile, cu același procentaj, în unison, deja a 5-a oară în acest an, iar Consiliul Concurenței nu întreprinde măsurile necesare pentru a contracara evidentele înțelegeri de cartel”, a adăugat deputatul PAS Radu Marian.

Radu Marian spune că, la solicitarea Președinției de a elucida subiectul, Consiliul Concurenței a declarat că „a urmărit timp de 1 an și 11 luni, dinamica modificării prețurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acțiuni coordonate”. Însă, a adăugat că rezultatele acestei investigații și constatările preliminare, nu sunt cunoscute nici astăzi.

„Acum, când prețurile pe piețele internaționale la petrol cresc, petroliștii locali nu întârzie nicio zi să majoreze imediat prețurile la carburanți. În același timp, în primăvara și vara anului 2020, când prețurile la petrol pe piețele internaționale au atins și valori negative, companiile petroliere din Moldova nu s-au grăbit atunci să le scadă”, își amintește parlamentarul.

„Lipsa de reacție a Consiliului Concurenței în combaterea tendințelor anticoncurențiale este vizibilă și în alte domenii-cheie economice, cum ar fi piața lactatelor, cerealelor, metalelor”, adaugă Radu Marian.

Această inițiativă legislativă PAS vine după ce tot astăzi, 24 februarie, petroliștii au afișat prețuri mai mari la carburanți de pînă la 65 de bani. Majorările prețurilor la carburanți din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie. Atunci prețurile au crescut în medie cu 60 de bani, iar la mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri mai mari în medie cu un leu. La începutul acestei lunii, în cadrul audierilor la  Comisia parlamentară economie, buget și finanțe cu privire la situația de pe piața carburanților, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore.

sursa: unpaspentru.md

sursa: unpaspentru.md

sursa: unpaspentru.md

sursa: unpaspentru.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!