/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, flăcări în Rusia și atac la Harkov! SUA încep să trimită noul ajutor Kievului

Slusari zice că Platforma DA a purtat discuții cu PAS și PDM privind anticipatele

missing
24 februarie 2021, ora 22:36

Vicepreședintele Parlamentului din partea Platformei DA Alexandr Slusari spune că fracțiunea pe care o reprezintă a purtat astăzi discuții cu reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului Democrat (PD), iar la întrevedere s-ar fi spus că șefa statului nu o va înainta repetat pe Natalia Gavrilița la șefia Guvernului și se așteaptă data de 23 martie pentru ca să se împlinească 90 de zile de la demisia Guvernului Chicu și să fie emis decretul de dizolvare a Parlamentului. 

„Noi nu ne-am consultat cu Partidului Socialiștilor, dar am primit un mesaj de invitație pe Whatsapp…

Am înțeles că nu se așteaptă consultări, că cel mai probabil nu va fi înaintat niciun candidat și se așteaptă 23 martie, când se împlinesc 90 de zile de când nu este format Guvernul și mergem în alegeri anticipate. Noi am spus că această cale este foarte riscantă și noi riscăm să amânăm și mai tare alegerile anticipate.

Noi putem să ne trezim, să stăm, să scuipăm în pod până pe 23 martie când va fi decretul de dizolvare a Parlamentului, iar înainte ca acestuia să-i fie dat curs trebuie să fie confirmate circumstanțele la Curtea Constituțională, iar magistrații constată că nu sunt aceste circumstanțe și o luăm de la început”, a spus Alexandr Slusari, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Candidata înaintă repetat de președinte la șefia Guvernului Natalia Gavrilița spune că în prezent sunt două căi pentru declanșarea alegerilor anticipate. Fie va eșua nominalizarea ei repetată la funcția de prim-ministră, fie se creează circumstanțele pentru impeachment (n.r. demisia șefei statului Maia Sandu), iar cetățenii se vor expune în cadrul referendumului dacă sunt pro sau contra.

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a declarat pe 24 februarie curent la postul public de televiziune că PSRM nu va provoca niciun referendum prin care șefa statului Maia Sandu să fie scoasă din funcție.

Constituția prevede că șeful statului poate fi revocat în orice moment prin vot secret de către Parlament cu o majoritate de cel puţin două treimi din voturile tuturor deputaţilor.

Pe 23 februarie Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care Natalia Gavrilița a fost înaintată repetat la șefia Guvernului. În aceeași zi, Maia Sandu a venit cu o reacție la decizia Înaltei Curți și a spus că: „La anticipate sau la referendum, oamenii vor alege viitorul”.

După decizia Curții, Platforma „Pentru Moldova” a anunțat că își reiterează susținerea pentru candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministră, Andrei Năstase a spus că Platforma DA a demarat procesul de discuții cu partidele pro-europene.

De cealaltă parte, Igor Dodon a menționat că PSRM va contacta reprezentanții fracțiunilor și grupurilor parlamentare pentru a începe un dialog, iar liderul democraților Pavel Filip a spus că Președinția trebuie să inițieze cât mai curând consultări, altfel devine sursa blocajului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram