/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Un fost director al CFM, scrisoare deschisă către Maia Sandu: „Președinția trebuie să inițieze propria anchetă asupra situației de la Calea Ferată”

missing
24 februarie 2021, ora 12:43

Fostul director al Întreprinderii „Calea Ferată”, Iurie Topală, a adresat o scrisoare deschisă către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și către Comisia Parlamentară de anchetă care investighează situația creată la CFM. În aceste condiții, fostul președinte al CFM spune că vrea să participe la audierile privind întreprinderea de stat, pentru a oferi informații. 

„Deşi am plecat în 2019 din funcţia de director general al CFM, sunt rugat sistematic de către colectivul CFM să iau atitudine cu privire la starea precară financiară a întreprinderii. Oamenii sunt disperaţi şi profund dezamăgiţi de inacţiunea autorităţilor faţă de dezmăţul care se petrece în prezent la întreprindere. Majoritatea lor se tem să vorbească despre incompetenţa actualei echipe manageriale a CFM, pentru a nu fi persecutaţi. Mă simt obligat, la rugămintea muncitorilor CFM, să vă sesizez”, se arată în scrisoare.

Iurie Topală a mai menționat că la mijlocul anului 2019 nu au existat restanţe salariale faţă de angajaţii CFM. „În una din postările mele anterioare am atras atenţia asupra faptului că ex-preşedintele ţării minte atunci când spune că la mijlocul anului 2019 ar fi existat restanţe salariale faţă de angajaţii CFM şi am adus dovezi că în 2019 angajaţii CFM primeau salariile la zi, fără întârzieri, iar restanţe la plată nu se înregistrau”, a adăugat acesta.

În scrisoarea sa, Iurie Topală a îndemnat Comisia Parlamentară de anchetă „să facă publice informaţiile privind evoluţia datoriei CFM începând cu 2010 până în 2021, cu reflectarea datoriilor: salarială; comercială şi credite bancare”. Mai mult acesta, menționează că ar trebuie să fie întreprinse și următoarele măsuri:

  • Efectuarea de urgenţă a unei evaluări a actualei echipe de „manageri” a CFM în scopul elucidării competenţelor lor profesionale, pentru a preveni falimentarea întreprinderii din cauza incompetenței lor;
  • Adresarea de urgenţă către fondatorul CFM – Agenţia Proprietăţii Publice şi către Ministerul Economiei şi al Infrastructurii pentru realizarea unui plan de măsuri anti-criză la CFM. De asemenea, rog Preşedintele Republicii Moldova, Doamna Maia SANDU, demnitarul care se bucură de cea mai înaltă încredere a populaţiei dar şi a mea personal:
  • Să dispună efectuarea de către Preşedinţie a propriei anchete asupra situaţiei la Calea Ferată din Moldova în scopul prevenirii falimentului şi întreprinderii de măsuri urgente pentru salvarea întreprinderii;
  • Să mă audieze pentru a oferi informaţii veridice privind situaţia reală a întreprinderii la data plecării mele din funcţia de director şi pentru a propune soluţii imediate de depăşire a crizei.

Precizăm că Parlamentul a instituit Comisia de anchetă privind analiza situației economico-financiare de la întreprindere. Comisia este formată din nouă membri și are la dispoziție 60 de zile, pentru a veni cu un raport. Datoriile întreprinderii Calea Ferată a Moldovei se ridică la aproape 460 de milioane de lei, dintre care aproape 70 de milioane de lei reprezintă datoriile salariale. Anterior, reprezentanții CFM analizau propunerea ca circulația trenurilor să fie suspendată pentru o perioadă, iar în jur de 1000 de angajați să fie concediați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram