Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a lansat un nou atac la adresa ambasadorilor europeni, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, pe 26 februarie curent. Politicianul a acuzat ambasadorii că creează precedente prin faptul că nu vin cu nici o reacție la faptul că șefa statului Maia Sandu a refuzat candidatura Marianei Durleșteanu la șefia Guvernului, înaintătă de socialiști și deputații din Partidul „Șor”.

„Dar de ce tac ambasadorii. Imaginați-vă vă rog stimați parteneri de dezvoltare, ambasadori UE și SUA și alții, dacă eu în calitate de președinte îmi permiteam așa dezmăț, cum își permite Maia Sandu. Imaginați-vă că Maia Sandu crea o majoritate parlamentară și eu în calitate de președinte nu acceptam, după decizia Curții Constituționale. Nu mă interesează, eu vreau așa să merg. Săreau toți ambasadorii în capul meu. Unde sunt acum ambasadorii, partenerii de dezvoltare. De ce tăceți, ați luat apa în gură și ați vârât capul în nisip. Dumneavoastră creați precedente cu acceptul tacit al dumneavoastră la fărădelegile care se întâmplă”, a spus Igor Dodon.

Menționăm că declarațiile au fost făcute în contextul în care acum câteva zile, Curtea Constituțională a decis că decretul prin care Maia Sandu a înaintat-o repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița, este neconstituțional. Înalta Curte a precizat că fracțiunile trebuie să se așeze la consultări cu președintele. După ce magistrații și-au anunțat verdictul, Maia Sandu a ieșit într-un briefing de presă, în care a dat de înțeles că nu o va înainta la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, candidata propusă de majoritatea PSRM-ȘOR, și că cetățenii își vor decide viitorul la anticipate sau la referendum.

Amintim că acestea nu sunt primele atacuri de acest gen lansate de socialiști la adresa ambasadorilor. Pe 25 februarie curent oficialii străini au lansat și o declarație comună. prin care au respins recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori lansate de Partidul Socialiștilor și deputatul fugar Ilan Șor.

După ce ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că „este îngrijorător când persoane care au făcut parte la frauda bancară sunt implicate în negocieri sau procesul de decizie privind formarea Guvernului”, Șor s-a autosesizat și a lansat un atac la adresa oficialului.

„Comportamentul lui Peter Michalko este chiar de neînțeles. Oare activismul lui Michalko nu depășește eticheta diplomatică? Oare domnul diplomat, care ne învață cum să trăim în conformitate cu regulile și standardele europene, nu știe că și în Europa există termenul „prezumția nevinovăției?”, a scris pe Facebook Ilan Șor, care este anunțat în căutare internațională.

Și cei de la PSRM au venit cu o reacție și l-au îndemnat pe șeful misiunii UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, precum și toți reprezentanții corpului diplomatic acreditat în țara noastră, să respecte independența și suveranitatea Republicii Moldova , să respecte statutul unui diplomat și să nu încalce eticheta diplomatică.

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic și-a exprimat solidaritatea cu ambasadorul Uniunii Europene Peter Michalko și cere partidelor politice să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se în schimb pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice, în conformitate cu interesul cetățenilor.

Amintim că Transparency International Moldova își exprimă indignarea în legătură cu „atacul lui Ilan Şor, figurantului principal din raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar al Republicii Moldova, la adresa Șefului Delegației Uniunii Europene în Moldova și învinuirile deplasate privind implicarea în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!