/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Israelul pare să extindă un complex nuclear secret, deşi critică programul atomic iranian

missing
26 februarie 2021, ora 08:23

Israelul pare să efectueze lucrări de construcţie de amploare într-un complex nuclear secret din cadrul programului său atomic nedeclarat. Acesta ar fi cel mai mare proiect din ultimele decenii, conform imaginilor prin satelit analizate de agenţia Associated Press, relatează Mediafax.

Lucrările au loc lângă vechiul reactor al Centrului Negev pentru Cercetări Nucleare, în apropierea oraşului israelian Dimona. În acest complex există de câteva decenii laboratoare subterane pentru procesarea combustibilului nuclear rezultat din producerea de plutoniu de uz militar pentru programul israelian de bombe nucleare.

Nu este clar în ce constă proiectul de construcţie. Guvernul Israelului a refuzat să răspundă la întrebările despre proiect adresate de agenţia Associated Press.

În cadrul politicii de ambiguitate în domeniul atomic, Israelul nici nu confirmă, nici nu infirmă că ar avea bombe nucleare. Israelul este una dintre cele patru ţări care nu au semnat Tratatul de Neproliferare, un acord menit să oprească înarmarea nucleară.

Guvernul israelian trebuie să ofere explicaţii despre lucrările în acest complex nuclear secretspune Daryl G. Kimball, directorul Asociaţiei pentru Controlul Armamentului, un institut cu sediul în oraşul american Washington.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram