/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Muncă egală, plată mai mică: Femeile trebuie să lucreze cu două luni mai mult pentru ca să ajungă la un salariu identic cu cel al bărbaților

26 februarie 2021, ora 18:22

Muncesc la fel, dar sunt remunerați diferit. Potrivit celor mai recente date statistice, în Moldova, femeile trebuie să lucreze cu două luni mai mult ca să aibă un salariu identic celui pe care îl ridică bărbații, timp de un an. Cercetarea, făcută de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, arată că salarizarea diferențiată înregistrează o tendință negativă, pe parcursul ultimilor opt ani, în țara noastră, iar în 2020, în medie, femeile ar fi pierdut din această cauză peste 17 mii de lei fiecare. Experții spun că statul ar trebuie să întreprindă un șir de măsuri, pentru a îmbunătăți situația, dar este important și ca societatea să se debaraseze de mai multe stereotipuri. De exemplu, majoritatea bărbaților cu care a discutat reporterul TV8, ne-au zis că locul femeii este acasă, alături de familie, la bucutărie și că nu e normal ca acestea să aibă o leafă mai mare. În același timp, majoritatea femeilor se arată indignate de situație și cer să fie salarizate la fel ca bărbații.

Datele statistice cu privire la câștigul salarial al femeilor și al bărbaților arată că o femeie ar fi trebuit să lucreze până pe data de 22 februarie 2021, pentru a câștiga o sumă de bani similară cu cea ridicată de un bărbat, anul trecut. Asta înseamnă două luni de muncă suplimentară. Mai mult, decalajul între salariul mediul al femeilor și cel al bărbaților crește constant și acum constituie în jur 14%, ceea ce înseamnă că pierderea financiară a femeilor a ajuns la 17.079 de lei, în 2020. Există, însă, domenii de activitate, unde diferența în salarizare se ridică chiar și până la 50 la sută. Este vorba despre sfera informațiilor și comunicațiilor, management, diverse activități financiarbancare, în domeniul aisgurărilor, dar și în transportul aerian. În aceste domenii, diferența dintre salariile femeilor și ale bărbaților începe de la 30% și mai mult.

Potrivit autorilor cercetării, din cauza crizei pandemice, această diferență de remunerare între femei și bărbați s-ar putea transforma într-o adevărată prăpastie. Pentru femei, presiunea de a se retrage de pe piața forței de muncă a crescut din imposibilitatea de a combina sarcinile de serviciu cu responsabilitățile de familie. Astfel, acestea au devenit mai puțin active pe piața muncii, au lucrat mai puține ore sau muncesc la distanță. O soluție, spun experții, este instituirea aranjamentelor flexibile de muncă și deschiderea mai multor servicii de creșă de către stat.

Și pensiile femeilor sunt afectate de diferențele în remunerare. Din punct de vedere monetar, o femeie pensionară pierde în fiecare an, în medie, 5.354 de lei.

Femeile cu care am discutat în stradă ne-au spus că au observat demult aceste inegalități și consideră că sunt disprețuite pe nedrept de către angajatori.

În schimb majoritatea bărbaților cu care am discutat ne-au răspuns simplu: femeile trebuie să stea acasă, nu să facă bani, pentru că de asta se ocupă ei.

Chiar și unele femei ne-au zis că s-au obișnuit deja să primească mai puțin decât colegii lor de sex opus.

Alții, ne-au spus că nu cred în statistici și că totul e așa cum trebuie să fie.

Conform unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cooperare cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, în Moldova, în peste 60% dintre cazuri, realizarea sarcinilor de îngrijire a copiilor şi a gospodăriei revine femeilor. Acest fapt amplifică povara asupra femeilor, care îmbină activităţile de muncă cu cele de familie. Astfel, femeile recurg într-o proporție mai mare la munca de la distanță, fiind vorba de 36%, fapt care pentru mulți angajatori înseamnă și salarizare mai modestă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram