Fără microbuze de la 1 septembrie 2021. Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a inițiat elaborarea ctandardelor de calitate în transportul public municipal care se prevede eliminarea microbuzelor. 

În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Alexandru Trubca, susține că pledează pentru scoaterea din circulație a microbuzelor, începând cu 1 septembrie 2021. Lipsa acestor unități de transport urmează a fi compensată prin suplinirea numărului de autobuze și troleibuze.

„Reprezentanții PAS propun câteva standarde privind dimensiunile transportului public. Vorbim despre o lungime minimă de 7,5 metri, nu poate fi mai mică unitatea de transport. Lățimea de 2,2 metri și înălțimea de 3 metri. Asta va duce la excluderea rutierelor și, transportatorul privat, dacă el vrea să lucreze în municipiul Chișinău, trebuie să asigure aceste calități”, a declarat Alexandru Trubca în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, consilierii PAS propun micșorarea numărului de pasageri în unitățile de transport public și utilizarea transportului ecologic.

„La moment, una din cele mai mari probleme în ceea ce privește transportul public, reprezintă supraaglomerarea. Astfel, la momentul de față pe un loc în transportul public municipal pretind 3902 călători anual. Avem o densitate foarte mare de călători pe loc/pasager în unitățile de transport disponibile. Noi avem 3.902 pasageri pe un loc existent, pe an. Prin comparație, în Marseille, în Franța, acest indicator este de 1.497”, susține consilierul municipal.

Propunerile consilierilor PAS din CMC urmează a fi discutate cu societatea civilă, experți și cu Asociațiile de Transportatori, iar ulterior vor fi prezentate în CMC.

Republica Moldova nu există limitări de standarde minime de emisii ale unităților de transport care circule pe rutele municipale. Prin introducerea indicatorilor dați va fi asigurată introducerea unui sistem clar de respectarea a standardelor de emisii, care va fi legat de cadrul de standardizare a emisiilor la nivel European.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!