/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Consensul în UE, criza din R. Moldova, Putin, lista lui Navalinîi și vaccinul anti-Covid. Interviu EXCLUSIV cu ministrul de Externe al Lituaniei

missing
27 februarie 2021, ora 09:05

Lituania va sprijini parcursul european al R. Moldova, afirmă ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. În context, acesta a îndemnat cetățenii și autoritățile să lupte împotriva corupţiei, să construiască și să consolideze instituţii care să dureze mai mult decât mandatul unui guvern. Cât privește criza actuală, acesta recomandă să fie soluționată cât mai curând. O metodă în acest sens, potrivit diplomatului, ar fi consensul, relație pe care se bazează și Uniunea Europeană, formată din 27 de țări. În context, acesta a menționat că deși e greu, se bucură că în cazul Navalinîi țările UE au acționat ca un tot întreg. Ce crede ministrul despre Putin, Lucașenko, dar și trecutul sovietic al R. Moldova și Lituaniei aflați în interviul de mai jos. Interviul a fost acordat în exclusivitate pentru TV8 în timpul vizitei sale la Chișinău.

TV8: Excelenţa Dumneavoastră, ţin să vă mulţumesc foarte mult pentru faptul că aţi găsit timp să ne oferiți acest interviu. E o mare onoare pentru noi să vă avem aici. Înţeleg că este foarte dificil să trageţi nişte concluzii şi impresii privind Republica Moldova într-o vizită atât de scurtă şi totuşi care sunt concluziile Dvs. preliminare. Ce credeţi despre noi, moldovenii?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Motivul pentru această vizită este faptul că avem un nou guvern în Lituania şi eu îl reprezint şi vrem să reafirmăm sprijinul Lituanian pentru parcursul european al Republicii Moldova spre integrarea europeană. Ar fi fost mult mai dificil dacă Dvs. nu aţi fi avut alegeri prezidenţiale, chiar acum, de curând. Ceea ce, din perspectiva mea demonstrează că cetăţenii Republicii Moldova nu doar sprijină un preşedinte care luptă împotriva corupţiei şi care le oferă cetăţenilor acest simţ al dreptăţii, dar este de asemenea mult mai deschis în relaţia cu parcursul Moldovei spre Europa. Anume din acest motiv am considerat că e o bună posibilitate să acordăm ajutor în acest parcurs, fie că este vorba, de exemplu, reformelor din Ucraina cu care putem, de asemenea, să facem schimb de experienţă sau să pledăm în favoarea Dvs. în Uniunea Europeană. Fiindcă, nu toată lumea vă vede exact aşa cum vă vedem noi. Noi înţelegem că şi în cazul nostru am avut foarte multe reforme de implementat pentru a ne alătura Europei. Deci, putem face schimb de experienţă.

TV8: Am putea vorbi deja despre rezultatele preliminare ale vizitei Dvs.? Dumneavoastră aţi menţionat deja despre faptul că urmează să vină o tranşă de vaccin anti-Covid pentru Republica Moldova? Dacă puteţi să-mi daţi mai multe detalii la acest capitol

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Sigur. Noi vedem foarte bine dificultăţile de care se ciocnesc acum practic toate ţările în încercarea de a achiziţiona vaccinul pentru cetăţenii săi şi înţelegem că probabil aceasta este una dintre cele mai mari probleme, nu doar pentru Moldova, nu doar pentru Lituania, ci pentru întreaga lume. Eu consideră că este corect să încercăm să găsim posibilităţi pentru a ne ajuta unii pe ceilalţi. Şi, chiar dacă mai mulţi cetăţeni din Lituania o să vă zică că situaţia nu e cea mai bună, poate vine prea încet, prea lent sau poate că nu am primit exact ceea ce am vrut să primim,eu sunt absolut sigur că într-un viitor nu atât de îndepărtat Lituania va putea să partajeze cu dumneavoastră un anumit număr de vaccinuri. Nu pot să vă dau dată concretă, aceasta urmează să fie decisă de Guvern, dar astăzi, pot cel puţin veni cu un mesaj. Noi considerăm că nu ne vom simţi în siguranţă, dacă partenerii şi prietenii noştri nu s-ar afla şi ei în siguranţă.

TV8: Credeţi că ar putea să vină această tranşă în primăvară?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Nu sunt în poziţia să vă promit o dată. Din păcate, abia ieri am aflat, una dintre livrările din partea unuia dintre furnizorii noştri a fost micşorată cu 50 de procente. Ceea ce înseamnă că acum, toate aranjamentele trebuie să fie regândite. Eu consider că Lituania va ajunge la momentul când vom avea mai multe vaccinuri şi vom putea să le împărţim cu alte ţări. Evident, toţi medicii vor fi foarte ocupaţi vaccinând populaţia, în cazul în care primim mai multe vaccinuri, desigur ne vom împărţi cu Republica Moldova.

TV8: Mulţumesc foarte mult. Din punctul Dvs. de vedere, care ar trebui să fie priorităţile de bază în relaţia moldo-lituaniană pe termen scurt, mediu şi lung.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Eu cred că multe chestii deja s-au întâmplat. Eu consider că parteneriatul nostru se construieşte pe un fundament foarte solid. Până acum am discutat deja şi cu doamna Preşedintă şi cu colegul meu, ministrul de externe. Există în continuare domenii în care putem să ne aprofundăm cooperarea noastră. Noi dispunem de nişte practici bune, cum ar fi, ca de exemplu, contracararea ştirilor false, a dezinformării… ceea ce a fost răspândit şi în Lituania, în special în perioada pandemiei Covid. Deci, avem experienţe pe care le împărtăşim nu doar cu ţările din afara Uniunii Europene, dar şi cu cele din Uniunea Europeană. Acestea sunt nişte domenii şi nişte poziţii concrete unde am putea avea o cooperare şi mai pronunţată în care|am putea să ne împărtăşim experienţa, şi evident, în aşa caz, bazându-ne pe o astfel de experienţă se pot consolida şi instituţiile.

TV8: Şi această cooperare trebuie să fie de la guvern la guvern sau poate să fie şi la nivel de societate civilă.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Da, societatea civilă, mass-media, mediul academic, toate nivelele. Întotdeauna există nevoia…şi de fapt, aceasta este opinia mea. Este foarte important să putem să consolidăm, să construim relaţia dintre guverne, dar întotdeauna trebuie să ne gândim în termeni ai relaţiilor dintre state, fiindcă guvernele se mai schimbă. Data viitoare ar putea să fie alt ministru din Lituania în acest fotoliu şi să vă ofere acest interviu. Nu trebuie să fie, neapărat, acest dialog între miniştri sau oameni de stat, dar şi între cetăţeni.

TV8: Din punctul Dv. de vedere, care sunt provocările, sfidările globale şi regionale de bază, de care se ciocnesc actualmente ţările noastre şi cum am putea face faţă acestor provocări? Cum am putea coopera pentru a face faţă acestor provocări?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Dacă ne gândim la regiunea parteneriatului estic, sau la trei ţări care sunt membri asociaţi, Georgia, Ucraina şi Moldova, consider că există multe lucruri care deja sunt comune, dar şi multe probleme sunt comune. În primul rând, există necesitatea reformelor. Acestea sunt aspectele de bază care au fost permanent menţionate la Bruxelles în capitalele statelor membre ale Uniunii Europene, necesitatea implementării reformelor. Reformele nu sunt uşoare. Sunt absolut convins de aceasta, fiică am văzut şi în ţara mea|cum s-au produs reformele. O ţară post-sovietică care a avansat spre Uniunea Europeană, NATO.

TV8: Dacă facem o comparație între ţara Dvs. şi Republica Moldova, aţi înregistrat mult mai mult progres şi succes în reformarea ţării…

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Cunosc care au fost problemele cu care ne-am ciocnit. Am discutat despre reforma educaţiei aproape 20 de ani. Nu eram capabili să implementăm această reformă. Ţara noastră avea nevoie disperată de aşa reforme. Înţeleg foarte bine cât este de dificil acest proces. Dar nu este suficient doar să înţelegem acest lucru. Trebuie să existe un proces politic ce trebuie să fie urmat. Eu consider, din nou, ca să revenim la regiune,… vorbim despre partenerii asociaţi, ca şi o regiune, eu cred că ţările pot şi ar trebui să se ajute unele pe celelalte în cadrul acestei regiuni. Cunosc foarte bine că viteza a fost diferită, progresul a fost diferit. Fiecare ţară se vede pe ea însăşi ca şi avansând în lumina propriilor probleme propriilor sfidări, propriei realităţi, dar dacă există anumite puncte forte ele trebuie să fie combinate şi să fie consolidate pentru a ne ajuta unii pe alţii să facem faţă părţilor slabe.

TV8: Să vorbim un pic despre lecţiile lituaniene pentru Republica Moldova. Ţările noastre sunt legate printr-un trecut comun, cel sovietic. Însă, societatea moldovenească aşa şi nu a reuşit, deocamdată să găsească un consens pe tema trecutului istoric. Cum v-a reuşit să unificaţi societatea, cum aţi reuşit să trataţi aceste răni care au existat în Lituania sau o faceţi în continuare?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: De fapt, e destul de amuzant că, ori de câte ori savanţii noştri încearcă să facă un sondaj asupra subiectelor ce divizează o ţară, să ştiţi că tema de bază care divizează în continuare ţara, este atitudinea faţă de trecutul sovietic. Există încă o parte a populaţiei care consideră că a fost mai bine pe timpul sovietic. Avem populaţia tânără, în creştere, care consideră că e mult mai bine acum. Vedeţi a rămas această diferenţă dintre partea dreaptă şi stângă. Evident, aripa dreaptă, permanent zice că trebuie să avansăm spre Uniunea Europeană, spre NATO fiindcă acesta este viitorul. Şi avem aripa stângă care zice că trebuie să ne ţinem de timpurile sovietice. Câteodată, aveam şi noi situaţia că ţara era împărţită în jumătate. Acum pot să vă spun, cel puţin din ultimul sondaj ce l-am văzut, doar 8% din cetăţeni consideră că a fost mai bine pe timpul sovietic. Dar, ca să răspund la întrebarea Dvs., în ce mod s-a produs consolidarea ţării noastre? Cred că trebuie să cădem de acord, de fapt asta au făcut liderii politici din anii 1990, erau şi lideri comunişti şi liderii noi… Ei au fost nevoiţi să cadă de acord cu viitorul comun pentru ţară. Sunt foarte fericit, incredibil de fericit, pentru faptul că au reuşit să obţină acest lucru, cu toate că… … până acum mai există opinii diferite în parlament, în guvernul Lituanian. Dar, să vedeţi că acordul s-a făcut pe un document foarte concret, foarte specific – Constituţia în 1992… Am avut Constituţia care a fost votată atât de social-democraţi, cât şi de conservatori. Şi de aripa dreaptă şi de aripa stângă. Ambele grupuri au căzut de acord pe textul constituţiei şi de atunci nu am modificat-o prea mult. Până actualmente, constituţia a fost modificată foarte neesenţial pe alocuri.

TV8: Să pleci din trecutul sovietic cu un anumit patrimoniu este întotdeauna dificil. Nu e vorba doar de adoptarea unor legi sau a unei constituţii. Un lucru e să vorbeşti şi să scrii despre democraţie, despre statul de drept şi e cu totul altceva să le respecţi. Este un proces prin care societatea trebuie să treacă. Dvs. aţi menţionat deja că aţi reuşit să obţineţi consens dintre diferiţi aliaţi politici. Care ar fi cheia succesului dumneavoastră? Cum aţi reuşit să faceţi această transformare? Ce sfaturi daţi moldovenilor? Care sunt cele 2,3… 5 chestii care urmează să le întreprindem. Reforma societăţii. Înţelegem foarte bine că democraţia este mai bună decât un regim totalitar. Ce ne puteţi sfătui?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: E foarte uşor să vă sfătuiesc şi întotdeauna e uşor să sfătuieşti, dar e mult mai dificil să faci munca. Sentimentul meu personal este că… preşedinta e cu adevărat înclinată să facă să funcţioneze aceste chestii. Am văzut o persoană care este cu adevărat angajată faţă de oamenii, de poporul Moldovei… să producă schimbările necesare şi eu sper că o să întrunească succes în aceste măsuri. Vorbind despre cheia succesului. Eu cred că noua generaţie care vine să voteze, fie vorba de Moldova, Lituania, Belarus, chiar Rusia în această toamnă. Noua generaţie pune valoare pe participarea sa în alegeri de o manieră un pic diferită faţă de modul în care apreciau participarea în alegeri părinţii mei, de exemplu. Pentru tineri, votarea e ceva real, e ceva ce nu le poate fi luat, de ce nu pot fi privaţi. Ei văd că se produc anumite schimbări prin votul lor. Cred că numai acest lucru a scos oamenii în stradă în Minsk, atunci când alegerile au fost fraudate în august anul trecut de dl. Lukaşenko. Vă daţi seamă că era dificil cândva să-ţi imaginezi 200 mii de oameni pe străzile din Minsk şi care au fost sub o presiune enormă. Şi vedeţi, generaţia tânără şi-a dat seama că e privată de ceva atât de preţios, atât de valoros şi anume, votul lor, dreptul la vot, încât au ieşit în stradă. E ceva nou, o valoare enormă pe care o aduce generaţia nouă oriunde pe glob. Îmi pun mari speranţe în această nouă generaţie. S-ar putea că exact acelaşi lucru să se întâmple acum în Moldova.

TV8: Și dv. sunteţi tânăr. Sunteţi cel mai tânăr ministru de externe şi nu din Lituania.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Da, în Lituania, cu adevărat sunt cel mai tânăr ministru de externe, dar nu sunt cel mai tânăr ministru din guvern.

TV8: Oricum este un bun exemplu care demonstrează în ce mod generaţia tânără produce diferenţa, produce schimbarea. Haideţi să discutăm un picuţ despre poziţia Lituaniei vizavi de politica Rusiei contemporane. Poziţia dv. a fost o poziţie de principiu şi în cazul Magnitski şi în cazul sancţiunilor impuse împotriva lui Navalnîi. În ce măsură poziţia Dvs., poziţia lituaniană e sprijinită de toate statele membre ale Uniunii Europene? Ştiţi că întotdeauna sunt susţinători|ai măsurilor soft, care zic că ar trebui să fim mai înţelegători cu Rusia. Cum puteţi să-i convingeţi pe cei care optează în favoarea banilor, în primul rând şi mai puţin pe principii?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Aţi formulat foarte bine întrebarea. Când am făcut nişte declaraţii la Bruxelles, în consiliul miniştrilor, exact acelaşi lucru l-am menţionat şi eu. Trebuie să decidem ce fel de uniune suntem noi. Suntem o uniune în care prevalează interesul? Şi dacă vorbim de interesele Rusiei, punem întrebarea despre regim, înainte de toate. Sau suntem o uniune în care prevalează valorile? Fiindcă, în cazul Rusiei, ar fi oamenii în prim plan. Eu cred şi sper că suntem membrii unii uniuni a valorilor. În cazul în care noi încetăm să apărăm valorile fundamentale cu partenerii noştri, în aşa caz, valorile încep să se deterioreze în propria noastră uniune. Şi acest lucru mă sperie. În cazul în care permitem ca standardele să cadă în ţările pe care le numim partenere, următorul lucru la care ne putem aştepta, vom regăsi state membre ale Uniunii Europene care la un moment dat o să întrebe: Bine, de ce să respectăm aceste reguli? De ce să avem libertate de exprimare? De ce să avem alegeri libere? De ce să ne ţinem de un stat de drept? De ce să fie supremaţia legii? La ce ne trebuiesc toate aceste chestii? Din acest motiv, eu, personal, mă regăsesc de fiecare dată militând în favoarea principiilor şi valorilor democratice.

TV8: Din acest punct de vedere sunteţi reprezentantul minorităţilor sau a majorităţii în cadrul uniunii? Cum simţiţi dumneavoastră? Acest conflict între valori şi interes.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Europa a demonstrat că poate găsi consens. Trebuie să înţelegem că Europa… e o uniune a 27 de ţări care trebuie să fie de acord atunci când adoptă o decizie legată de politica externă. Acest lucru chiar nu este uşor. Dar sunt fericit că am reuşit să facem acest lucru. În această lună a avut loc aprobarea sancţiunilor din aşa numită listă “Navalnîi” şi cred că acest lucru e o bună dovadă.

TV8: În ceea ce priveşte acest consens dintre interese şi valori. Credeţi că există o posibilitate de a ajunge la un compromis şi consens şi aceste două categorii,valori şi interese în Europa, în regiunea noastră? Aceeaşi abordare poate fi aplicată şi în privinţa Chinei ca şi în cazul Rusiei.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Dv. aţi vorbit acum despre principii ce trebuiesc aplicate nu în baza geografiei şi în manieră universală. Dacă se încalcă drepturile omului, de exemplu în Rusia sau Hong Kong sau oriunde în altă parte a globului, noi trebuie să ne pronunţăm. Trebuie să luăm atitudine. E un privilegiu să putem spune lucrurilor pe nume. Să ne prezentăm clar poziţia. Cred că e un privilegiu în Europa. Putem să spunem lucrurilor pe nume şi să avem sentimentul că suntem într-un grup ce ne înţelege. Exact asta încerc să fac, să spun lucrurilor pe nume. Vom mai avea o discuţie cu referire la China. Anul trecut a fost semnat un acord dintre Uniunea Europeană şi China. Un acord de investiţii. Şi de fapt au pornit dezbateri cu privirea la forţa de muncă, situaţia opoziţiei din Hong Kong. Sunt sigur că aceste discuţii vor continua. E o responsabilitate a oamenilor care le pasă.

TV8: Ca să continuăm discuţia privitor la valori şi poziţia Lituaniei. Cunoaşteţi că preşedinta aleasă în Belarus locuieşte acum în Vilnius. Care ar fi rolul Uniunii Europene în acest scenariu Belarus.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Cred că Uniunea Europeană a demonstrat că poate să se mobilizeze şi să vadă problema belarusă ca şi un aspect care uneşte. Într-adevăr s-a oferit refugiu, adăpost pentru cei care au fost nevoiţi să părăsească ţara. Mai multe lucruri s-au făcut. Noi suntem cei care credem în idei noi. Înţelegem foarte bine că belaruşii au încercat să caute dreptate. Au început chiar să iniţieze anumite dosare şi primul dosar a fost împotriva poliţiei belarusă care a agresat protestatarii. Cu alte cuvinte, acest exemplu demonstrează că Europa poate să devină un susţinător de încredere a persoanelor care caută democraţie şi care militează pentru drepturile lor fundamentale. Acum vorbim despre Belarus. Cred că dl. Lukaşenko a luat poziţia ce demonstrează că nu pledează în favoarea justiţiei pe care pretinde că o aplică. Evident, acest lucru va crea probleme enorme. Acum, Belarus se confruntă cu probleme economice, în sănătate… exact ca şi întreaga lume. Nu cred că e o situaţie în care Putin îl poate ajuta. Nu poate să ajute acum această ţară ce se confruntă cu o iarnă aspră şi care are în faţă un viitor destul de vag. Cred că acum ar fi în interesul său să se retragă şi să permită desfăşurarea alegerilor. Sper că într-o zi vor ajunge la un consens.

TV8: Îmi pare rău că mă concentrez atât de mult asupra acestui subiect, dar cred că e foarte important să vedem ce putem face ca să prevaleze valorile asupra intereselor. Vorbim despre Lituania, vorbim despre toate procesele antidemocratice ce s-au întâmplat în această regiune. Acest lucru demonstrează încă o dată că au prevalat anume principiile asupra intereselor. Cum aţi putut ajunge la acest consens la nivel de guvern, politici guvernamentale? Cred că în ţara Dvs. sunt grupuri, anumiţi actori care poate încearcă să convingă că pentru o ţară mică ca Lituania este mai bine să se ţină de politica ignorării, de politica tăcerii care nu este atât de pronunţată.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Multe lucruri au început să se schimbe după 2008, când Rusia a atacat Georgia. În special după 2014, după ce au ocupat Crimeea, şi după războiul care continuă şi acum în estul Ucrainei. Majoritatea lituanienilor văd Rusia ca o ameninţare. Vorbind franc, după părerea mea, dl Putin a făcut totul pentru ca să unească oameni împotriva sa şi împotriva ţării sale. Poate nu împotriva ruşilor ca şi popor, dar împotriva regimului guvernamental. Dacă am lua ca exemplu ultimul incident. Dacă vizita dlui Lavrov s-ar fi derulat  în alt mod, dacă s-ar fi purtat mai drăguţ şi nu ar fi expulzat trei diplomaţi cred că aprobarea unanimă a sancţiunilor nu ar fi avut loc şi s-ar fi ajuns la impunerea acestora mult mai dificil. Dl Lavrov, de fapt a contribuit cumva la acest consens. Putin când a atacat Crimeea, de asemenea a contribuit la atingerea acestui consens cu privire la impunerea sancţiunilor. Noi avem o obligaţiune de a ajunge la aceste 2% din PIB. A fost dificil să obţinem aceste 2%, ca şi consens, dar după 2013, consensul a fost obţinut şi am reuşit chiar să ajungem şi mai sus. Am căzut de acord la 2,5 % către anul 2030. Pe de o parte, Putin este propriul său duşman de moarte. Pe de altă parte, el este cel care consolidează occidentul pentru că occidentul trebuie să se apere de el.

TV8: Să revenim la lecţiile ce le însuşim din experienţa dv. Integrarea Europeană nu este ceva ce se întâmplă într-o secundă. Este un proces de durată. Ce am putea învăţa din greşelile voastre, pe ce ar trebui să ne concentrăm?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Cred că ar trebui să construiţi consens, să consolidaţi încrederea cetăţenilor. Luptaţi împotriva corupţiei, construiţi şi consolidaţi instituţiile care urmează să dureze mai mult decât durează un guvern. Aceasta e ceea ce facem şi în prezent. Aş fi preferat să fi învăţat noi această lecţie mai devreme. Construiţi instituţiile, consolidaţi-le. Asta costă, dar în momentele cruciale ele sunt fundamentul, temelia ţării. Cum ar fi sistemul judiciar, poliţia, medicii, pedagogii, miniştri. Vedeţi, anume asta formează o ţară. Politicienii demonstrează o direcţie, însă politicienii se schimbă dar instituţiile rămân. Investiţi în consolidarea instituţiilor.

TV8: Şi vorbind despre consens… Întrebarea privind limba. Recent, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova… au adoptat în parlament legea privind statutul special al limbii ruse. După care această lege a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională. Însă, această lege a provocat mari discuţii, tensiune în societate. Societatea a fost divizată din nou. O nouă veche divizarea s-a produs în societate. Cum aţi reuşit dv. să rezolvaţi această problemă lingvistică în Lituania?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Nu am avut această problemă.

TV8: Toată lumea vorbea limba lituaniană?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Da. În Lituania situaţia este un pic diferită. Avem o minoritate rusească în Lituania, cam 8% din toată populaţia. Avem legi care apără drepturile minorităţilor fie că e vorba de minoritatea rusească, poloneză sau oricare. Eu dreptul să-ţi trimită copiii în şcolile unde se predă limba lor maternă, există manuale în limba lor. Un consens a fost obţinut şi în acest sens, dar nu a fost o problemă enormă, aş zice eu. Noi încă rezolvăm anumite probleme pe care le avem cu minorităţile poloneze. Sper că se vor rezolva şi ele într-o bună zi. Sper că ele nu vor afecta relaţiile bilaterale dintre Lituania şi Polonia. Din ceea ce aţi menţionat dv., în special acum când trăim în era “social media” este foarte uşor să începeţi o nouă cultură, aş zice eu. În cazul în care se aruncă o idee în dezbaterile politice, ce divizează societatea, evident că această idee va diviza ţara. Orice ţară poate fi divizată în acest mod. Acest lucru e cu adevărat urât. Am văzut astfel de situaţii în diferite comunităţi, ţări, societăţi occidentale, chiar în ţările în care există democraţie. Aceasta este amprenta erei, dacă doriţi. Această problemă trebuie neapărat soluţionată. Căci e o piedică în soluţionarea altor probleme ce trebuiesc abordate în prim plan. Astfel, cumva, se sustrage atenţia de la lupta împotriva corupţiei, de la nivelul de trai al cetăţenilor, ori de la multe alte chestii.

TV8: Cum vedeţi criza politică şi guvernamentală prin care trece Republica Moldova şi care ar fi sfatul dv. ?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: După cum am spus mai devreme, nu avem un privilegiu de alege un partener în Republica Moldova, acest lucru ţine de poporul moldovenesc. Am înţeles că poporul a ales. În privinţa crizei… Orice criză care se întâmplă, ea neapărat afectează puterea de decizie a guvernului, puterea de decizie a poporului. Împiedică ţara să avanseze. În special în timpuri de genul celor pe care le trăim acum. Acum când trebuie să facem faţă pandemiei, trebuie să salvăm economia. Ştim că multe afaceri s-au închis. Mediul de afaceri trebuie ajutat să supravieţuiască în această situaţie. Cred că pentru orice ţară sfatul ar fi să soluţioneze criza cât mai curând posibil.

TV8: Şi finalmente, care ar fi urările dv. Moldovei şi cetăţenilor Moldovei?

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis: Nu vă pierdeţi viziunea priorităţilor. Continuaţi calea aleasă şi prietenii vă vor fi alături pentru a vă ajuta.

TV8: Vă mulţumesc, încă o dată, pentru onoarea de a vă avea ca oaspete în acest studio.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram