Republica Moldova se află locul 87 din 180 într-un clasament care măsoară nivelul de „verde” al economiilor lumii. Topul a fost întocmit de Universitatea Yale, care a calculat Indicele de Performanță a Mediului pentru fiecare țară, pe baza a 32 de categorii de indicatori, de la atenuarea schimbărilor climatice și gestionarea deșeurilor, până la calitatea apei și a aerului.

Potrivit digi24.ro, indicele de Performanță a Mediului arată care sunt cele mai eco-friendly economii din lume, potrivit unui material publicat de Visual Capitalist.

În ciuda trendului de globalizare din ultimele decenii, politicile naționale de mediu au rămas foarte diverse. Indicele IPM confirmă că politicile de mediu – și rezultatele lor pozitive – sunt strâns legate de nivelul de trai.

Țările scandinave, care au un venit mare pe cap de locuitor, au și un indice IPM înalt. Danemarca, de exemplu, care are cel mai mare indice IPM, este prima din lume la rata de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Suedia conduce la tratarea deșeurilor și reciclare, iar la tratarea apelor uzate primele sunt Danemarca, Finlanda, Olanda, Singapore și Suedia.

În America de Nord, Canada își arogă prima poziție la biodiversitate și habitat, în vreme ce SUA este pe locul 6 mondial la diversitate în agricultură.

Per total, se pare că țările cele mai „verzi” din lume se focusează pe toate categoriile de sustenabilitate, în vreme ce țările întârziate au performanțe inegale la aceste categorii, potrivit Visual Capitalist.

Cele mai „verzi” țări din lume

Cele mai „verzi” țări din lume sunt Danemarca, Luxemburg, Elveția, Marea Britanie, Franța, toate cu un IPM de peste 80. Din primele 15 țări, 13 sunt din Europa și doar două de pe alte continente – Japonia și Australia.

Republica Moldova ocupă locul 87 din cele 180 de țări măsurate, cu un indice IPM de 44.4 și este „încadrată” de Dominica și Bolivia.

La baza topului, cu cele mai mici niveluri IPM, se află Coasta de Fildeș, Sierra Leone, Afganistan, Myanmar și Liberia, cu IPM de 25 sau mai mic.

Clasamentul complet îl puteți urmări aici.

Ce înseamnă „verde”?

Fiecare indicator care contribuie la calculul indicelui IPM, cum ar, de exemplu, „sănătatea mediuliui”, este împărțit în subcategorii. Fiecare țară este notată pe aceste subcategorii de la 0 la 100. Astfel, este posibil ca la unele subcategorii să fie mai multe țări pe primul loc, cu 100 de puncte, însă la total ele ajung să fie departajate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!