Platforma DA a elaborat un proiect de lege care prevede amendarea legii cu privire la indexarea pensiilor. Inițiativa legislativă va fi înregistrată astăzi la Parlament. Despre aceasta a anunțat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă. 

Andrei Năstase a precizat că proiectul de lege prevede ca pensiile să fie indexate chiar dacă inflația va fi sub două procente.

„Platforma DA atrage atenția opiniei publice și își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situația indexării pensiilor pentru anul curent. Cadrul legal existent prevede ca indexarea să aibă loc de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie. În cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, la 1 aprilie pensiile nu vor fi indexate. Menționăm că sistemul de calcul al inflației are un caracter discriminatoriu, raportat la situația inegală în care se află pensionarii, părinții și bunicii noștri”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„Majorarea prețurilor la produselor necesare pensionarilor nu se regăsește în niciun fel în valoarea coeficientului mediu de inflație calculat prin metode statistice impersonale, prin metode matematice deloc corelate cu realitățile curente, crunte. În acestă situație, Platforma DA a elaborat un concept de amendare a legii privind sistemul public de pensii, astfel încât guvernul să poată indexa pensiile chiar dacă inflația este sub două procente. În primul rând, ținând cont de creșterea prețurilor la produsele din coșul alimentar”, a adăugat Năstase.

Totodată, acesta a îndemnat toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova să susțină inițiativa legislativă a Platformei DA.

„Îndemnăm toți deputații, indiferent de partidele politice, să susțină proiectul Platformei DA. Regretăm că guvernarea nu a rezolvat la timp această problemă majoră și nu a rezervat în buget suma necesară pentru o indexare palpabilă pentru pensionari”, a punctat Andrei Năstase.

Vicepreședintele Parlamentului din partea Platformei DA, Alexandr Slusari, a menționat că „dacă nu intervenim imediat în legislație și nu rectificăm bugetul pentru 2021, pensionarii nu vor primi indexarea pensiilor. Acești 475 de mii de pensionari au pensii mai mici de 2000 de lei. Această situație a fost creată artificial din cauza formulei de calcul a inflației”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!