/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cine este noul judecător care examinează dosarul lui Ilan Șor

02 martie 2021, ora 13:01

Tudor Berdilă este magistratul desemnat drept raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel Cahul, care examinează dosarul lui Ilan Șor. Se întâmplă după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, care era raportor în această cauză penală, scrie anticoruptie.md.

Tudor Berdilă este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. În noiembrie 2018, Berdilă intenționa să plece din sistemul judecătoresc. Cererea lui de demisie a fost aprobată de CSM, dar ulterior judecătorul s-a răzgândit.

Acesta a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre interesele din spatele reparației sediilor judecătoriilor din țară. Jurnaliștii scriau că Judecătoria Cantemir, al cărei președinte era Tudor Berdilă la acea vreme, a fost reparată de firma unei rude a colegului său, președinte al Judecătoriei Cahul. „Berdilă, care de altfel este domiciliat în Cahul, a negat vehement că la desemnarea câștigătorului licitației ar fi vorba despre anumite influențe din partea colegului său de la Cahul”, se mai arată în anchetă.

Amintim că cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva a fost aprobată de membrii CSM la sfârșitul lunii ianuarie curent. Magistrata a fost eliberată din funcţie conform art. 25, alineatul 1, litera a din Legea cu privire la statutul judecătorului – în baza cererii de demisie.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. În prezent, ședințele de judecată programate în dosar sunt amânate pe bandă rulantă, după ce avocații lui Ilan Șor au cerut recuzarea judecătorilor, iar ulterior au înaintat excepție de neconstituționalitate, cerând interpretarea unui articol din Codul de Procedură Penală care stipulează că magistratul nu poate participa la judecarea cauzei și urmează a fi recuzat dacă „există alte circumstanțe care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorului”. Până la pronunțarea Curții Constituționale, examinarea dosarului Șor a fost suspendată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram