/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/DOC/ R. Moldova o destinație atractivă pentru pensionarii din alte state? Ce prevede un proiect înregistrat de PAS

missing
02 martie 2021, ora 17:20

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba și Dan Perciun, intenționează să înregistreze în Parlament un proiect de lege care ar permite ca Republica Moldova să devină o destinație atractivă pentru pensionarii din alte state, se arată într-un comunicat, plasat pe pagina oficială de Facebook a partidului.

„Unii pensionari migrează în țări unde pensia lor are o putere de cumpărare mai mare. O pensie lunară de 1500 euro în Germania sau Suedia este relativ modest. În România sau Bulgaria, de aceiași bani (primiți de la guvernul țării în care ai muncit toată viața) te simți mult mai confortabil… La moment, dacă o persoană peste vârsta de pensionare din UE ar dori să trăiască câțiva ani în Moldova, aceasta nu are o metodă legală”, explica Dumitru Alaiba.

„Moldova ar putea deveni o destinație atractivă pentru pensionarii din alte state. O pensie modestă în Italia poate asigura o bătrânețe mai mult decât confortabilă în Moldova”, adaugă Dan Perciun.

Potrivit grupului de inițiativă, dreptul la ședere provizorie ar putea fi acordat sau prelungit cetățenilor străini, asigurați social în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri de colaborare în domeniul social, în cazul în care solicitanții:

– beneficiază de dreptul la pensie pentru limita de vârsta în statul al cărui cetățeni sunt, cuantumul căreia depășește cuantumul salariului mediu pe economie pentru anul precedent solicitării în Republica Moldova;

– dețin suficiente venituri pentru întreținere și trai în Republica Moldova fără a avea nevoie de sprijin financiar;

– dețin dreptul de proprietate sau un alt drept de posesiune și folosință asupra unei locuințe pe un termen care nu va fi mai mic decât termenul pentru care străinul solicită acordarea sau după caz prelungirea dreptului de ședere provizorie.

Autorii proiectului mai spun că, o inițiativă similară a fost propusă recent și de reprezentanți ai partidului socialiștilor într-un proiect de lege ce nu a fost susținut, și presupun că cei din urmă nu prea ar avea acum motive să nu susțină această inițiativă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram