/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ 29 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Au fost depuse flori la monumentul „Maica Îndurerată”

missing
02 martie 2021, ora 18:38

Se fac 29 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru, din 1992. Pentru a-i comemora pe cei care și-au jertift viața pe câmpul de luptă, zeci de veterani de război, oficiali, dar și simpli cetățeni au venit, astăzi, să depună flori la monumentul „Maica Îndurerată” din Capitală. Majoritatea veternailor prezenți la eveniment au povestit cu durere despre evenimentele sângeroase la care au participat, pentru a apăra integritatea țării, și spun că regretă că, astăzi, autoritățile i-au dat uitării.

Ceremonia de comemorare a eroilor căzuți în războiul de pe Nistru a avut loc la monumentul „Maica Îndurerată” din capitală. În pofida restricțiilor antiepidemice, la eveniment au participat zeci de cetățeni, printre care primele persoane în stat, oficiali, militari și participanți la război. Deși purtau măști, distanța socială nu prea a fost respectată.

Cu lacrimi în ochi și durere în suflet, acest veterant al războiului de pe Nistru, povestește că a ales de sine stătător să meargă pe front, în locul ginerelui său. Și asta pentru că nu a vrut să-și lase fiica fără soț, deoarece tocmai născuse doi copii gemeni.

Acum, se bucură de nepoți și strănepoți, însă conflictul armat și amintirile despre bătăliile în care și-a pierdut camarazii de luptă întotdeauna îl întristează. Și mai tare se amărăște, însă, atunci când vede cum autoritățile nuși mai bat capul de problemele veteranilor de război.

Iar această femeie a rămas văduvă cu trei copii, după ce soțul său, care pe atunci avea doar 29 de ani, a decedat pe câmpul de luptă.

Astăzi, 2 martie 2021, se împlinesc 29 de ani de la izbucnirea Războiului de pe Nistru. Luptele au început în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, pe ambele maluri ale bătrânului fluviu. Cel puțin 280 de oameni au murit, iar alţi aproape 300 au rămas invalizi în urma acelui conflict, dar cifra exactă nu este cunoscută nici până în prezent.

Deşi au trecut aproape treidecenii de la acele evenimente sângeroase, problema transnistreană nu a fost soluţionată nici până astăzi. Trupele militare rusești staționează în continuare în stânga Nistrului, în pofida obligațiilor asumate de Rusia, la Summit-urile OSCE, din 1999 și 2001, de a-și retrage trupele și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram