/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ 29 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Au fost depuse flori la monumentul „Maica Îndurerată”

02 martie 2021, ora 12:15

29 de ani de la începutul războiului de pe Nistru se împlinesc pe 2 martie curent. Ceremonia de comemorare a avut loc la monumentul „Maica Îndurerată” din Capitală. Mai mulți oficiali și militari au depus flori în memoria celor căzuți pe front.

„Sunt 29 de ani de la începutul unui război care ne-a marcat istoria neamului. 29 de ani pentru cei care și-au pierdut în acel conflict oamenii dragi și care poartă în inima lor o tragedie. Oameni buni, vreau să vă doresc la toți sănătate, să trăim în pace în țara noastră Republica Moldova”, a spus veteranul Alexei Armașu.

Un discurs a ținut președinta Maia Sandu. „Azi marcăm ziua memoriei și a recunoștinței. E o zi în care durerea pierderii întâlnește speranța într-un viitor pașnic, pentru care trebuie să luptăm zi de zi. Conflictul de pe Nistru s-a abătut deasupra noastră din senin. Un râu s-a transformat într-o cumpănă. Granițele nu trec pe râuri, granițele trec prin suflete. Am plătit pentru acest conflict menținut artificial. Între oamenii dintre cele două maluri nu există neînțelegeri. Ne închinăm în fața veteranilor, care au dus o luptă în care s-a călit R. Moldova. Țara noastră nici acum nu răsuflă liber. În memoria celor care și-au dat viața avem datoria să nu cedăm în fața hoților. Suntem alături de toate familiile lovite de durere”, a spus șefa statului.

Și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a ținut un discurs. „Stimați veterani, prin această manifestare continuăm tradiția comemorării celor căzuți pe front. Ne închinăm în fața părinților lor, pentru că au crescut bărbați adevărați. Astăzi este ziua când putem să ne întâlnim cu veteranii și să ne cerem iertare pentru tinerețea tulburată”.

„Stimați veterani, vreau să mă închin în fața dumneavoastră pentru eroismul de care ați dat dovadă. Ați pierdut din tinerețe pentru apărarea integrității Republicii Moldova. Vreau să ajungem la un nivel în care viața dumneavoastră să fie apreciată pe măsură. Voi face tot posibilul atât timp cât sunt în această funcție ca eroismul dumneavoastră să fie studiat de generațiile următoare”, a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.

Veteranii din patru raioane din țară au ieșit la protestul de pe 17 decembrie din fața Parlamentului, inițiat de către agricultori. Aceștia au fost nemulțumit de graba cu care s-au adoptat pe 16 decembrie, la miezul nopții, legile în Parlament. „Avem pretenții față de deputați, majoritatea nu ne mai reprezintă”, au spus atunci deputații.

Menționăm că unele școli și străzi din orașul Chișinău ar putea fi redenumite în memoria celor căzuți pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, a celor căzuți în luptele din Afganistan și băștinași ai municipiului, decorați cu distincții de luptă.

O astfel de facilitare prevede planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”, pentru consolidarea încrederii și îmbunătățirea protecției sociale și de drept a veteranilor de război, pentru perioada 2021-2023, care a fost elaborat de Primăria Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram