O comunitate de femei cu denumirea „Șezătoarea Basarabia” au confecționat o cămașă cu altiță pentru președinta Maia Sandu și i-au înmânat-o ieri, 2 martie, cu prilejul sărbătorilor primăverii.

Pe site-ul oficial al Președenției a fost plasată informația că președinta Maia Sandu a primit în dar de la o comunitate de femei numită „Șezătoarea Basarabia” o cămașă femeiască cu altiță (iie) cusută manual.

Au fost făcute publice și unele fotografii de la momentul înmânării lucrării manuale și mențiuni privind gratitudinea președintei Maia Sandu pentru darul primit.

„Asemenea lucrări migăloase sunt un adevărat tezaur, ele îmi dau încrederea că interesul pentru tradiția noastră va dăinui”, a declarat președinta.

Lucrarea a fost făcută sub coordonarea etnografului și dr., conf. univ. Varvara Buzilă, care îndrumă de mai mulți ani comunitatea să coase cămașa cu altiță și alte piese de port popular evitând greșelile care se fac de regulă și respectând regulile de bază ale confecționării unei cămăși cu altiță cusută manual integral.

Contactată de echipa TV8, reprezentanta comunității „Șezătoarea Basarabia”, Andreea-Natalia Rusnac, a declarant că inițiativa s-a născut „din dorința de a promova arta cămășii cu altiță, element cultural ce este nominalizat pentru înscriere în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității și pentru a arăta aprecierea pentru președinta Republicii Moldova, care este un exemplu de verticalitate”.

Amintim că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în comun cu România pregătește nominalizarea „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru a fi înscrisă în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Nominalizarea va fi depusă în luna martie curent la Biroul UNESCO de la Paris.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!