Niciodată să nu zici… niciodată! Așa începe povestea unui tânăr de 22 de ani, care a plecat din satul său natal să facă liceul în Capitală. Sătul de treburile din gospodăria părinților și responsabilitatea de a îngriji de animalele de pe lângă casă, tânărul și-a pus multe speranțe în studiile pe care avea să le facă la Chișinău. Dar, cu timpul, a înțeles că ar fi, totuși, mai bine să revină la baștină. Nu a stat prea mult pe gânduri și, odată întors în sat, și-a deschis o afacere cu ovine.

Cristian Băietrău este originar din satul Breanova raionul Orhei. După ce a absolvit 9 clase în satul în care s-a născut, ca orice alt tânăr visător, a decis să-și continue studiile în Chișinău. Bucuros că a scăpat de grija animalelor și a treburilor gospodărești a terminart liceul și a intrat și la o facultate în Capitală, totuși timpul i-a arătat că la baștină este locul unde se poate realiza.

A decis că vrea să se reîntoarcă acasă când părinții acestuia erau hotărâți să vândă toate oile pe care le aveau în gospodărie. Atunci, Cristian a înțeles că tocmai asta este ceea ce vrea să facă el în viitor.

Cristian are în prezent 90 de oi iar, toate provocările ce țin de acest domeniu le învață din mers, ne-a spus acesta. Cărțile de la Universitatea Agrară unde învață în prezent spune că îi sunt de mare ajutor. Tot din mers, a învățat și despre creșterea bovinelor, vaccinarea acestora, înmulțire dar și despre modul de administrare a unei afaceri.

Pentru a-și deschide afacerea și mări capacitatea de producție a luat un credit iar, pentru a mai reduce din cheltuieli este ajutat de familie. Mama acestuia face brânza, bunelul îl ajută la sacrificat mieii iar sora îi dă o mână de ajutor la livrat comenzi.

Totuși, cea mai mare responsabilitate o poartă el. El a proiectat adăpostul pentru oi, el este cel care a închiriat terenul, tot el este cel care are grijă de animale, stă la stână pe noapte dar și administrează afacerea.

Chiar dacă are abia un an de activitate, tânărul oier ne-a spus că a întâmpinat momente foarte dificile, în vara anului trecut i-a fost compromis aproape jumătate din efectivul de ovine însă, nici în acele momente nu i-a trecut prin gând să renunțe la afacerea cu oi.

Pe lângă greutățile de ordin logistic, Cristian la început a trebuit să facă față și criticilor aduse de oamenii din jur. Cristian ne-a mai spus că are planuri mari de viitor. Dorește să-și deschidă un abator și o sală de prelucrare a laptelui dar și numărul de ovine să ajungă la 400 de capete.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!