/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Raportul Comisiei de anchetă privind investigarea circumstanțelor preluării prin atacuri raider băncile comerciale și companiile de asigurări din R. Moldova, prezentat în Parlament

missing
04 martie 2021, ora 15:19

Raportul Comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova,  exercitată în perioada anilor 2010—2012, a fost prezentat, astăzi, în plenul Parlamentului.

Comisia de anchetă a fost creată prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova pe 20 iulie 2020. Din comisie au făcut parte Adrian Lebedinschi, Alexandr Oleinic, Ludmila Guzun, Nicolae Pascaru, Vasile-Andrei Năstase, Vladimir Cebotari, Denis Ulanov, Dumitru Alaiba, Bogdan Țîrdea.

„S-a constatat că până în prezent există companii care se află în aceeași situație ca acele companii care au fost preluate prin atacuri raider”, a declarat președintele comisiei de anchetă, Adrian Lebedinschi.

„De ce nu ați mers până la capăt și nu ați dat niște nume? Toți știu că atacul raider de la BEM l-a făcut Plahotniuc după ce a cedat acțiunile lui Platon. Atacul de la MAIB și Asito l-a făcut Platon. De ce ați omis nume sonore din acest raport?”, a declarat Alexandru Slusari.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA a întrebat dacă Platon a fost audiat de către comisie.

Raportul Comisiei conține aproape 50 de pagini și se încheie cu un șir de propuneri de îmbunătățire a situației din domeniul bancar precum și în domeniul de asigurări/reasigurări.

Se propune, în special, definirea noțiunii de „atac de tip raider” și faptelor de preluare forțată, expropriere ilegală precum și a faptelor prejudiciabile conexe, cu includerea acestora în legislația penală.

Procuratura Generală urmează a fi sesizată vizavi de circumstanțele examinate de Comisie în legătură cu ilegalitățile admise față de BC ”Victoriabank” SA și CA ”Asito” SA, SA ”Banca de Economii”, BC ”Moldova Agroindbank” SA, BC ”Universalbank” SA, CA ”Euroasig Grup” SA în vederea efectuării unor investigații suplimentare, în cazul constatării circumstanțelor noi, despre care fapt să fie informat Parlamentul, inclusiv în privința factorilor de decizie care au tergiversat examinarea cazurilor ce a dus la scutirea de răspunde a persoanelor vinovate.

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) în termen de 30 zile vor informa Parlamentul cu privire la măsurile care au fost instituite și acțiunile care au fost întreprinse în legătură cu lacunele legislative stabilite în raport cu preluarea companiilor sus-menționate.

De asemenea, comisia propune modificarea legislației procesuale penale legate de gestionarea, instrumentarea cauzelor penale în vederea limitării termenului de gestionare, instrumentare în faza urmăririi penale a unei cauze penale.

Raportul mai sugerează modificarea legislației cu privire la Banca Națională a Moldovei, în scopul fortificării cooperării dintre Parlament și această instituție și sporirii transparenței BNM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram