/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Rata de bază se menține la nivelul actual, potrivit deciziei de politică monetară a BNM

05 martie 2021, ora 19:31

Valorile principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual. Decizia a fost luată în ședința de astăzi a Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este de 2,65  la sută anual. La fel, se mențin ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight – 5,15  la sută și, respectiv, 0,15  la sută anual.

Totodată, normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă au fost diminuate cu 2,0 puncte procentuale până la 30,0 la sută din baza de calcul.

Decizia vizează crearea condițiilor monetare care să contribuie la readucerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută.  Aceasta vine în continuarea măsurilor stimulative de politică monetară adoptate în a doua jumătate a anului precedent.

Astfel, decizia își propune să susțină relansarea activității economice, urmărind menținerea unei suficiențe de lichidități adecvate și, în special,  a trendului ascendent al activității de creditare a economiei reale, precum și de diminuare a costului creditelor bancare.

De asemenea, hotărârea este orientată spre atenuarea riscurilor asociate unui impuls fiscal negativ in contextul intensificării incertitudinii politice. Această decizie corespunde scopului strategic de echilibrare a condițiilor de intermediere financiară în monedă națională și valută.

Următoarea ședință de promovare a politicii monetare va avea loc pe 30 aprilie 2021.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram