/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Documentarul „Nanu Tudor”, regizat de moldoveanca Olga Lucovnicova, a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film din Berlin

missing
05 martie 2021, ora 11:02

O traumă din copilărie pe fondul imaginilor idilice ale casei bunicilor din Republica Moldova. Totul povestit cu mult curaj chiar de regizoare, care este și personajul central al filmului „Nanu Tudor”. Douăzeci de scurtmetraje au concurat anul acesta pentru Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. Juriul internaţional a decis, joi, ca marele trofeu să revină filmului documentar „My Uncle Tudor/ Nanu Tudor” (Belgia, Portugalia, Ungaria), de regizoarea Olga Lucovnicova.

„În «Nanu Tudor», Olga Lucovnicova ne conduce prin complexitatea desluşirii unei traume din copilărie. Pe măsură ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică, de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei şi negarea ei fără remuşcare.

Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se roteşte cu precizie în jurul membrilor familiei”, au precizat membrii juriului, potrivit Agerpres. Juriul a remarcat atăt „curajul personal”, cât și „măiestria” cu care a fost filmat scurtmetrajul.

Născută în 1991 în Republica Moldova, Olga Lucovnicov a absolvit în 2011 Academia de Artă din Chișinău, secția Cinematografie.  Filmul premiat la Berlinală reprezintă totodată lucrarea sa de diplomă la finalul studiilor de masterat făcute la o școală de artă din Belgia.

Marele premiu pentru cel mai bun film în competiţia 14plus, în valoare de 7.500 de euro, a revenit filmului „The Fam/ La Mif” (Elveţia), de Fred Baillif. O Menţiune specială a fost acordată filmului „Cryptozoo” (SUA), de Dash Shaw.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram