/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, vizita lui Putin și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Maia Sandu, declarații pentru CNN despre situația din Republica Moldova: „Este dificil să facem față”

missing
06 martie 2021, ora 09:48

După ce la Chișinău a ajuns primul lot de vaccin împotriva noului virus COVID-19 prin platforma COVAX, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit un interviu pentru postul de televiziune CNN. Maia Sandu a explicat jurnaliștilor de la CNN că situația pandemică din Republica Moldova a început să se înrăutățească la momentul actual, comparativ cu situația din ianuarie și februarie. 

În cadrul intervenției live, Maia Sandu a mai adăugat că în condițiile în care situația este dificilă în ceea ce ține de infectarea cu noul virus, acest vaccin contribui la salvarea vieților.

„Indicatorii au crescut, după o situație bună la în ianuarie și începutul lui februarie. Se pare că noua tulpină a COVID a ajuns în Moldova, iar capacitatea sistemului medical este la limită. Este dificil pentru noi să facem față. Livrarea vaccinului chiar este importantă. De asemenea, pentru că situația economică este într-o situație destul de complicată”, a continuat șefa statului.

„E complicat pentru o țară mică, așa ca Moldova, să fie capabilă să asigure securitatea contractelor cu producătorii. Nu este vorba doar de bani. Dificultatea este în accesul la vaccinuri. Astfel, noi apreciem că România și platforma COVAX ne-au livrat primele vaccinuri”, a precizat Maia Sandu.

Primele doze de vaccin prin platforma COVAX au ajuns la Chișinău pe 4 martie curent. Este vorba de 14400 de doze de preparat. Astfel, Republica Moldova a devenit prima țară din Europa care a primit vaccinul împotriva noului virus COVID-19. Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat că va continua cu alte loturi în următoarele zile și săptămâni.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

Republica Moldova a recepționat anterior 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, ca ajutor umanitar din România. Campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie curent, iar până la moment au fost vaccinați 3849 lucrători medicali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram