Război în Ucraina, ziua 168: Ucraina își propune să recucerească Herson până la sfârșitul anului

social

Ultimatul pentru șefa statului, anti-record de infectări cu COVID-19, startul vaccinării. Care au fost cele mai importante evenimente din ultimele zile

06 martie 2021, ora 12:00
Distribuie:

O nouă săptămână de foc în Republica Moldova. Startul campaniei de vaccinare împotriva noului virus COVID-19, informațiile actualizate despre numărul infectări de infectări de COVID-19, care a fost în creștere, situația complicată în spitalele din țară, anunțurile sumbre despre situația epidemiologică din Republica Moldova, livrarea unui nou lot de vaccin anti-COVID-19. Sunt doar câteva dintre evenimentele care au marcat această săptămâna. Pe scena politică de la Chișinău a continuat să fie discutat aprins subiectul privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Săptămâna a început cu un ultimatum care a venit de la liderul PSRM, Igor Dodon. Acesta a declarat că îi dă termen șefei statului, Maia Sandu, să emită un decret privind înaintarea unui candidat la funcția de premier până pe 9 martie, adăugând că ar trebui să fie desemnată candidata susținută de majoritatea parlamentară – Mariana Durleșteanu. Mai mult, Dodon a spus că dacă nu va fi emis acest decret, atunci se va trece la un alt nivel de acțiuni.

Startul campaniei de vaccinare împotriva noului virus un alt eveniment discutat intens. Astfel, în aceste zile au fost vaccinați peste 5000 de angajați ai sistemului medical, potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății.

În primele zile din martie au fost înregistrate anti-recorduri de infectări cu virusul COVID-19. Joi, 4 martie, în Republica Moldova au fost raportate 1800 de cazuri noi de COVID-19. Conform datelor actualizate ieri, 5 martie, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 192 985.

După ce numărul de infectări a crescut vertiginos, situația din spitalele din țară s-a îngreunat. Situație critică este și la Spitalul Raional Căușeni, acolo unde pacienții infectați cu virusul COVID-19 sunt nevoiți să se trateze pe coridoarele instituției medicale.

Dacă ce anterior CNESP a adoptat noi măsuri restrictive, în această săptămână autoritățile au schimbat regulile. Astfel, nu mai este obligatoriu prezentarea unui test COVID-19 la intrarea în țară. Și centrele comerciale vor funcționa în zilele de duminică și sâmbătă, deși anterior CNESP a interzis activitatea în weekend.

Și decizia Curții Constituționale din 4 martie a fost printre cele mai discutate subiecte din această săptămână. După examinarea sesizării depuse de către președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Curtea a declarat neconstituționale câteva prevederi din Legea cu privire la Guvern din 7 iulie 2017, în partea în care îi interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică, altele decât miniștrii, sau în funcții publice.

Și protestele au fost la ordinea zilei în săptămâna curentă. În stradă au ieșit mai mulți muncitori de la Calea Ferată, care sunt nemulțumiți de întârzierile salariale. Au protestat și reprezentanții întreprinderilor mici, cerând să le fi permisă activitatea. O altă manifestație a fost organizată de zeci de părinți nemulțumiți de trecerea la regimul de studii online, restricție impusă de pe 1 martie curent până pe 15 martie, inclusiv.

Joi, 4 martie, deputații s-au convocat în ședință parlamentară, după o pauză de două săptămâni.  Debutul ședinței s-a lăsat cu o nouă ceartă, dar cu același motiv – fotoliul unui deputat. Democrata Monica Babuc și în această săptămână a rămas fără un loc în plenul Parlamentului, fiind nemulțumită de acest fapt.

Pentru a fi la curent cu alte evenimente, accesați tv8.md.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram