/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Soluție pe timp de pandemie: Zeci de cărți au fost digitalizate și sunt accesibile pe paginile web ale bibliotecilor

06 martie 2021, ora 10:13

Pe vreme de pandemie, și viața cărților din biblioteci a devenit alta! Multe dintre acestea au fost digitalizate și pot fi accesate, gratuit, pe paginile web ale bibliotecilor. Chiar și așa, bibliotecarii au rămas la fel de deschiși față de cititori și îi așteaptă cu drag, pe fiecare în parte, fie copii, fie adulți. Din iunie trecut, atunci când a fost permisă reluarea activității, în biblioteci au fost impuse reguli noi pentru cititori precum păstrarea distanței sociale, prezența în incinta bibliotecii a cel mult trei persoane, dar și dezinfectarea cărților. Pandemia a schimbat și preferințele cititorilor față de lectură. Acum, cele mai întrebate sunt cărțile din psihologie și cele ce țin de educația copiilor.

Chiar dacă e pandemie, numărul cititorilor de la biblioteca Târgoviște, din sectorul Buiucani al capitalei, filială a Bibliotecii municipale Bogdan Petriceicu Hajdeu, nu s-a micșorat. Pentru că nu e voie ca în sală să fie mai mult de trei cititori, iubitorii de cărți pot face rezervările online, la telefon ori venind direct la bibliotecă. Totuși, potrivit bibliotecarei, în perioada când copiii erau la școală, cu prezență fizică, listele pentru lectura solicitată erau mai lungi.

Cărțile pe care cititorii vin să le returneze bibliotecarei sunt scoase inițial din catalog, după care cititorii singuri trebuie să le pună în boxă, unde sunt lăsate pentru 72 de ore, pentru dezinfectare. Ulterior, cărțile sunt aranjate înapoi pe rafturi. Dacă e nevoie, acestea mai sunt și stropite cu dezinfectant.

Mii de cărți, rămase singure și care sunt accesibile doar pentru împrumut, sunt aranjate pe zeci de rafturi și la Biblioteca Publică Liviu Rebreanu, filială a Bibliotecii Municipale, din sectorul Poșta Veche al capitalei. Aici, cititorii pot lua până la cinci cărți, după preferințe, pentru un împrumut de o lună, după care trebuie să le returneze. De asemenea, din cauza restricțiilor, accesul la rafturi este interzis, iar cititorul poate solicita de la bibliotecară orice carte dorită.

La filiala bibliotecii “Liviu Rebreanu”, sunt în jur de 38 de mii de cărți. Cititorii își pot alege cartea dorită din catalogul cărților disponibile pe pagina Bibliotecii Municipale Bogdan Petriceicu Hașdeu, unde este indicată și adresa filialei, de unde pot lua cartea dorită cu împrumut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram