/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/FOTO/ Noi reguli, măsuri restrictive, situație dificilă în spitalele din țară, stare de urgență și decese. Cum a trecut un an de COVID-19 în Republica Moldova

missing
07 martie 2021, ora 14:18

Un an de luptă pentru a învinge pandemia. Un an de când în Republica Moldova a fost raportat primul caz de infectare cu COVID-19 și, ulterior, fiind instituită stare de urgență, care continuă să fie prelungită în continuare. Măsuri restrictive tot mai dure și dure, însă îmbolnăvirile continuă să crească. Sistemul medical lucrează la limită, iar situația din spitalele din țară să fie critică și se pare că sfârșitul nu e aproape. Timp de un an viața în Republica Moldova, la fel ca și în toate țările lumii, s-a schimbat radical. Noi reguli care trebuie respectate, iar călătoriile au devenit un lux. 

Primul caz de infectare cu COVID-19 a fost confirmat în Republica Moldova pe data de 7 martie 2020, la o femeie de 48 de ani, revenită din Italia. Din cauza creșterii cazurilor de infectare, pe 17 martie 2020, în ţară este instituită stare de urgență, pentru 60 de zile, mai exact până în 15 mai. Au fost impuse mai multe restricții, preluate din experiența altor state afectate.

La an distanță de la primele cazuri, Republica Moldova continuă să înregistreze anti-recorduri. Confirm ultimelor actualizări, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 194 605. Și bilanțul deceselor este sumbru – 4091 de oameni, dintre care 94 de lucrători medicali, au murit din cauza complicațiilor provocate de noul virus.

COVID-19 a provocat primul deces pe 18 martie 2020. O femeie de 61 de ani, revenită din Italia, a decedat la Spitalul Republican.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile decid să creeze Centrul de triere COVID-19, ce a permis trierea pacienților suspectați de COVID-19, iar odată cu aceasta, majorarea capacității paturilor din spitalele strategice desemnate, asigurarea condițiilor de izolare pentru pacienții suspectați de COVID-19  și prevenirea răspândirii masive a cazurilor.

Inițial, carantină a fost instituită în satul Bălceana, Hîncești, iar mai apoi și în oraşele Ştefan-Vodă şi Soroca, dar și satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, care înregistrau tot mai multe cazuri de infectări.  Este permisă doar tranzitarea localității și deplasarea medicilor.

La mijlocul lunii mai, după starea de urgență, în Republica Moldova se declară starea de urgenţă în sănătate publică. Localurile de agrement rămân închise, dar se redeschid cabinetele stomatologice și frizeriile.

După o pauză de trei luni, cafenelele, restaurantele şi localurile de agrement şi-au redeschis uşile pentru clienți, cu respectarea măsurilor de protecție.

Ulterior, starea de urgenţă în sănătate publică este prelungită de la o lună la alta. În toamnă au început să fie înregistrate noi cazuri de COVID-19, cu peste 1700 de cazuri noi, iar numărul celor răpuşi de virus ajunge la 26 în fiecare zi. Medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți, iar autoritățile amenajează secții COVID-19 în majoritatea spitalelor din țară și impun noi măsuri restrictive, pentru a getsiona și controla situația epidemiologică.

La începutul săptămânii curent, în Republica Moldova, cu suportul partenerilor externi, a fost demarat procesul de imunizare anti-COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali din secțiile de reanimare, anestezie și terapie intensivă.

Pandemia a influențat și activitatea școlilor. Școlile din Republica Moldova au trecut la regimul online de studii. În 2020, autorităţile au decis ca examenul de bacalaureat să fie anulat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram