/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ A expirat termenul ultimatumului înaintat de către Igor Dodon președintei Maia Sandu

09 martie 2021, ora 22:49

PSRM anunță că, joi, va fi convocat Executivul Politic al partidului, pentru a stabili planul de acțiuni de mai departe. Anunțul a fost făcut astăzi, zi în care expiră termenul ultimatumului înaintat președintei Maia Sandu de către socialiști, pentru a semna decretul de desemnare la funcția de premier a candidatei propusă de majoritatea ȘOR-PSRM, Mariana Durleșteanu.

De partea cealaltă, Președinția și-a reiterat poziția, precizând că nu operează cu ultimatumuri și continuă conslultările cu societatea civilă și alți actori sociali, pentru depistarea soluțiilor. La ce etapă se află discuțiile între fracțiunile parlamentare, vedeți în cele ce urmează.

Așadar, astăzi a expirat termenul ultimatumului înaintat, acum o săptămână, de către liderul PSRM, Igor Dodon, președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, căreia îi cerea să o desemneze pentru funcția de primministră pe Mariana Durleșteanu, candidata propusă de alianța PSRM-ȘOR.

Într-un comenatriu oferit pentru TV8, purtătoarea de cuvânt a Președinției a declarat că instituția prezidențială rămâne pe poziția anunțată anterior de șefa de stat, reiterând că Maia Sandu nu operează cu ultimatumuri, ci continuă să se consulte cu societatea civilă și cu alți actori sociali, pentru a identifica o cale de ieșire din criză.

De partea cealaltă, într-un comunicat de presă, Partidul Socialiștilor a anunțat că, în această joi, va convoca Executivul Politic al PSRM, pentru a decide un plan de acțiuni pentru perioada următoare.

Se mai arată în comunicatul PSRM. Între timp, deși majoritatea fracțiunilor au declarat că sunt gata să se așeze la masa de discuții cu celelalte partide, pentru a găsi o soluție privind depășirea crizei, se pare că acestea bat pasul pe loc, astfel că nu s-a ajuns deocamdată la un consens.

Iar Platforma DA insită pe învestirea unui Guvern de tranziție în funte cu Andrei Năstase, iar ulterior, în cel mai scurt timp, să fie organizate alegeri paelrmanetare anticipate. Potrivit deputatului Vasile Năstase, Platforma DA a discutat până acum cu deputații PAS și Partidul Democrat, însă nu a ajuns, deocamdată, la un consens.

Iar Pentru Moldova, care este afiliata Partidului ȘOR continuă să insite asupra înaintării candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

Pe data de 1 martie, PSRM i-a cerut președintei Maia Sandu să o desemneze pe Mariana Durleșteanu pentru funcția de premier, până la data de 9 martie, în caz contrar, aceștia amenințau că vor lua măsuri mai hotărâte, iar funția de președinte va deveni una de decor, așa cum a fost anterior.

Amintim că, pe data de 23 februarie, Curtea Constituțională a decis că drecretul semnat de Maia Sandu privind înaintarea repetată la funcția de premier a Nataliei Gavrilița este neconstituțional. În aceeași zi, Sandu a dat de înțeles că nu o va înainta la această funcție pe candidată propusă de majoritatea ȘOR-PSRM, Mariana Durleșteanu și că țara își va decide viitorul la anticipate sau la referendum.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram