Fostul director SIS, Vasile Botnari, singurul dintre oficialii moldoveni care a fost condamnat în dosarul expulzării profesorilor turci, îşi duce traiul într-o gospodărie de lux, amplasată pe trei terenuri destinate construcţiilor dintr-un cartier elitist din Chişinău. Atât terenurile, cât şi construcţiile, au ajuns în proprietatea lui Botnari, atunci când acesta deţinea funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii lui Vladimir Plahotniuc. Botnari a refuzat să vorbească cu jurnaliștii de la Anticorupție.md care i-au filmat locuința.

Gospodăria familiei Botnari ocupă o suprafaţă de aproape 15 ari şi cuprinde trei adrese de pe o singură stradă. Luat la întrebări de jurnaliști, Botnari a intrat grăbit în curte și a închis poarta.

Văzută de la înălţime, în curtea lui Vasile Botnari descoperim trei imobile, două mai mari şi unul mai mic. Este vorba de o casă în stil clasic şi două construcţii cu o arhitectură modernă.

Totodată, fostul director de la SIS conduce un bolid de lux, angajează oameni pentru întreţinerea gospodăriei şi cheltuiește lunar cel puţin 9 mii de lei pentru serviciile de pază, se arată în investigația jurnaliștilor de la Anticorupție.md

Deși locuieşte acolo de ani buni, fostul funcţionar nu şi-a declarat niciodată imobilele, acestea fiind înregistrate pe numele socrilor săi. Vasile Botnari nu pare să fie afectat financiar de faptul că a rămas fără serviciu, dar nici de amenda care i-a fost aplicată pentru expulzarea profesorilor turci. Anterior, pentru TV8, Botnari a declarat că a achitat amenda.

ANI a anunţat, la începutul anului, că a iniţiat controlul averii lui Vasile Botnari. La 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din Republica Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate.

Pe atunci, Vasile Botnari, care era șef la SIS, a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Botnari este singurul condamnat în dosarul profesorilor turci. Fostul șef SIS a fost condamnat cu suspendare și a achitat 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la CEDO drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci. Tot atunci procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!